Zilele trecute am făcut o supă de roșii acrișoară și gustoasă, căreia i-am dat mai multă consistență cu smântâna adăugată, dar și cu niște turnăței. Îmi plac turnățeii, care se mai numesc și ”tăiței leneși”, nu numai pentru că se fac ușor și repede, dar și pentru consistența și gustul lor plăcut. Și atunci când se poate, nu ezit să-i fac în supe fel de fel...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Pătrunjeii, țelina și o jumătate din morcovi se curăță, se spală, se taie grosier și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devin transparente.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-au călit cepele, odată cu ceilalți morcovi, răzuiți pe răzătoarea mică. Se țin legumele la foc mic, până ce se înmoaie și scade lichidul lăsat de roșii.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală legumele călite și sucul de roșii.
Pentru turnăței, se mixează cele două ouă cu un praf de sare și cu făina. Se pune compoziția într-un poș (sau o pungă de unică folosință) și după ce se reduce intensitatea focului de la aragaz, se toarnă turnăței (de dimensiunea dorită) direct în oala de supă.
Se mai lasă supa la fiert 10-15 minute. Se subțiază smântâna cu 2-3 polonice de supă, și se adaugă în oală. Apoi se mai fierbe supa la foc mic timp de 4-5 minute, se condimentează cu sare și piper și la urmă se adaugă pătrunjelul tocat, pregătit între timp. Se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute de odihnă, supa se poate servi.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
2
Înainte de a forma turnățeii, reduceți intensitatea focului de la aragaz, sau chiar puteți lua oala de pe foc. Astfel nu riscați să se împrăștie compoziția în supă.
3
Adăugați pătrunjelul tocat la sfîrșitul preparării, cînd luați oala de pe foc.
4
Este bine să lăsați supa să ”se odihnească” timp de 10 minute, după ce ați luat oala de pe foc, înainte de a o servi.