În urmă cu câțiva ani am mâncat așa ceva în Franța și pentru că mi-am adus aminte de acest preparat, m-am gândit să-l și fac acum.
Ouăle scoțiene se fac din carne pentru cârnați, sau din carne tocată amestec. Am preferat a doua variantă, din mai multe motive...
Carnea se curăță de pielițe și de vițe nedorite, se spală, se scurge de apă, după care se toacă mărunt.
Se fierb 6 ouă tari, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji.
Ceapa și cățeii de usturoi se curăță, se șterg cu un prosop de hârtie și se taie foarte fin.
Peste carnea tocată se adaugă 1 ou întreg, ceapa, usturoiul, sarea și piperul, după care se mixează bine, ca să se uniformizeze compoziția.
Cele două ouă se mixează bine într-un bol mic. Se pregătesc două farfurioare, una cu făină și cealaltă cu pesmet.
Se împarte compoziția în 6 părți egale, din care se formează 6 biluțe. Se ia câte o biluță în palmă, se aplatizează și se pune 1 ou fiert tare în mijloc. Se închide înapoi biluța, având grijă ca oul să fie învelit uniform. Se trece biluța din carne prin făină, apoi prin ouăle mixate și în final prin pesmet.
Ouăle scoțiene se pun la prăjit, la foc mic, într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjesc pe toate fețele și se servesc calde, cu o salată (de varză, de roșii, asortată...).
1
Tocați fin, atât carnea, cât și legumele (ceapa și usturoiul).
2
În carnea tocată folosită, preponderentă să fie cea de porc, pentru ca ouăle scoțiene să fie mai gustoase.
3
Prăjiți ouăle scoțiene la foc mic, ca să se pătrundă bine și să nu se ardă. Dacă aveți posibilitatea, folosiți o baie de ulei.
4
Dacă doriți, după prăjire, puteți pune ouăle scoțiene 2-3 minute pe un prosop de hârtie, ca să absoarbă surplusul de ulei.