Intalnirea cu o mamica al carei baietel este intolerant la cazeina m-a facut sa caut tot felul de solutii in acest sens, mai ales ca micutul isi dorea si el inghetata, lapte cu orez, lapte cu gris, etc...ca toti copiii, de altfel. Asa ca in cautarile mele am gasit cum se prepara in casa laptele de nuci si seminte....e mai ieftin decat cel cumparat in magazine, nu contine conservanti, nu vine in cutii de metal sau carton, e bun la gust, se poate personaliza dupa preferinte si...e proaspat!
Se lasa la muiat migdalele cateva ore in apa (sau peste noapte--eu am constatat ca-mi place mai mult laptele daca las migdalele in apa calduta cca 2 ore, nu mai mult), apoi se scurge apa, se pun in blender impreuna cu apa, sarea si mierea si se mixeaza bine cca. 3 min. Veti observa cum lichidul si-a schimbat culoarea din transparent in albicios...acesta este laptele care trebuie strecurat f. bine (eu am folosit doua site fine). Se consuma fie imediat, fie se poate pastra in frigider in recipiente de sticla cca 4 zile.
Din aceasta cantitate mie mi-a iesit cca 400 ml lapte.
Enjoy!
1
in loc de miere se pot folosi si curmale sau smochine muiate si ele, in prealabil. Hidratarea fructelor si semintelor le activeaza enzimele si ajuta blenderul. Acest lapte se comporta la fel ca unul norma, se poate folosi in milkshakuri de fructe, cu vanilie, presarat cu scortisoara, in orez cu lapte, budinci, etc.
2
pulpa de migdale care ramane in urma strecurarii se poate refolosi in prajituri, amestacata cu iaurturi, etc. Se poate usca in cuptor si utiliza pe post de faina de migdale (eventual o mai puteti cerne pt. a separa pulpa de urmele de coaja)