Cu roșii de grădină bine coapte și ardei copți, dar și puțină ceapă caramelizată, iese delicios acest ketchup de casă dulce-picant, fără conservanți!
Ne place mult pizza și aproape la fiecare sfârșit de săptămână o prepar.
Trebuie să specific că ingredientele au fost cântărite după ce au fost curățate, pentru că am vrut să am proporția de 1:1 între roșii și ardei.
Trecem roșiile, tocate mărunt, prin separatorul de semințe( dacă avem) și le punem la fiert într-un vas încăpător. Eu nu am folosit separatorul de semințe și ca atare le-am trecut prin mașina de tocat și le-am pus la fiert cu tot cu semințe. Când au scăzut aproape la jumătate, le-am trecut printr-o sită frecându-le bine cu o spatulă de lemn și am eliminat semințele și cojile. Lăsăm roșiile să fiarbă la foc mediu, până scad consistent, aproape la jumătate.
Curățăm ceapa, o tocăm cât de mărunt putem și o călim în ulei, împreună cu 2 căței de usturoi tăiați în rondele subțiri. Când ceapa este bine pătrunsă, adăugăm 3-4 linguri de zahăr și amestecăm intens pentru a se carameliza ceapa uniform, apoi, după topirea zahărului, adăugăm oțetul balsamic. Adăugăm apoi și ardeii copți, trecuți prin mașina de tocat, împreună cu un ardei iute. Amestecăm bine totul și punem această compoziție în vasul cu roșii.
Lăsăm să fiarbă compoziția de ketchup aproximativ 30-40 de minute și începem să punem, treptat, sare și condimente. Punem câte puțin din fiecare, lăsăm să fiarbă câteva minute, luăm ketchup într-o lingură, îl lăsăm să se răcească și îl gustăm. Completăm cu sare, zahăr și condimente până obținem gustul care ne satisface. Zahărul se pune în funcție de gustul ardeilor, pentru că și aceștia sunt dulci.
Spre final de fierbere se dizolvă amidonul în puțin ketchup răcit și se adaugă în vas, amestecând intens. Tot spre final de fierbere se adaugă și restul de usturoi răzuit. Amidonul de porumb se adaugă pentru a se lega mai bine ketchupul. Ketchupul fierbinte se pune în sticlele sterilizate, tot fierbinți. Se înfiletează capacele și se mai dau la cuptor pentru 5-6 minute cu flacăra aprinsă. Apoi se lasă acolo până a doua zi, pentru a se răci treptat. Dacă nu vrem să le mai dăm la cuptor, le învelim în pături și se vor răci tot lent. Însă eu având deja cuptorul cald de la sterilizarea sticlelor, am apelat la această metodă.
A ieșit tare bun, ketchupul meu de casă, ușor pcant și ușor dulce.