Pentru ca am fost rasfatata de roadele gradinii mele, rosiile fiind vedete ( nu mai zic ca asta-i ultima tura culeasa, gradina mereu ma surprinde placut, inca sunt rosii verzi doar gata sa se inroseasca) am ales pe cele mari , frumoase , ca sa le mancam, iar pe cele mai ''uratele'' le-am transformat intr-un suc mai grosut. Initial nu asta mi-a fost intentia, dar cand ma apuca migaleala profit de ea......si am ajuns sa fac un suc mai gros pe care l-am pus in borcanele cu gandul ca atunci cand fac o pizza sa-l imbunatatesc cu cimbru, busuioc sau alte condimente care ne plac, sau sa trantesc un sos la friptura adaugand piper si usturoi pisat.In fine, exista o sumedie de posibilitati sa fie folosit.
Pentru Reteta de sos de rosii pentru pizza sau friptura sunt necesare trei ingrediente: rosii, sare si zahar.
Iata cum se prepara Reteta de sos de rosii pentru pizza sau friptura
Mai intai am cules rosiile, pe cele mari si frumoase le-am pastrat sa le mancam asa crude, sa ne mai bucuram de gustul lor.
Pe restul le-am spalat, am pus o cratita cu apa pe foc si am oparit rosiile. Le-am scos din apa si le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am descojit si le-am dat prin blender.
Produsul obtinut prin blendare l-am pus intr-o oala de 10 l, cred ca au fost cca 7-8 l cu aproximatie. Am pus oala pe foc la foc mare la inceput, pana cand a inceput sa fiarba, apoi am redus focul spre mic si am lasat sa scada cam o palma si jumatate.
Spre final am adaugat sare dupa gust si zahar (daca e nevoie, la mine nu a fost ), am mai lasat sa fiarba 10 min, apoi am luat borcanele spalate si uscate, am asezat o palnie larga deasupra borcanului, am asezat o strecuratoare mai deasa si am turnat din amestec in sita, cu o lingurita am amestecat pana au ramas doar semintele. Am procedat asa pana cand am terminat tot amestecul.
Am obtinut 7 borcanele de diverse dimensiuni, imi place sa folosesc borcane diferite.
Am incins bine cuptorul, am stins focul si am bagat in cuptor borcanele calde, le-am lasat pana a doua zi cand le-am depozitat in beci, le-am dat instructiuni precise sa stea cumintele pana le vine randul sa fie folosite.
Sper sa va fie de folos ce am facut eu aici !
Vezi si reteta de Sos napoletan.