"Kabsa" este o mancare care se serveste mai ales in Arabia Saudita , unde multi o socotesc mancarea nationala,dar si in restul tarilor din golf; totusi se pare ca este originara din Yemen.
Este o mancare mixta : orez si carne.
Condimentele care o fac deosebita sunt: piperul,cuisoarele,cardamomul,sofranul,scortisoara,lamaia neagra,foile de dafin si nucsoara.
Carnea folosita poate fi de miel,pui,capra,crevete.
Aroma este imbogatita de stafide, semintele de pin, migdale si cajou.
Carnea poate fi gatita in diverse moduri.
“Mandi” este o tehnica beduina in care carnea de miel condimentata este grilata intr-o groapa in pamant, care se acopere pana carnea este gata.
“Mathbi” este un alt procedeu beduin, in care carnea condimentata este plasata pe pietre plate asezate pe jaratec.
“Madghoot” este tehnica de fierbere a carnii in cratita de fiert sub presiune.
Loomi sunt lamai uscate negre; sunt foarte populare in tarile arabe si Iran.Se obtin prin fierberea si uscarea lamailor verzi.Dau mancarii un gust astringent si pot fi puse in orez intregi sau macinate cu restul condimentelor.
Puiul se condimenteaza cu condiment pentru pui , se stropeste cu ulei de masline si suc de lamaie si se lasa 2-3 ore.
Se curata morcovii si se pun intr-o cratita de fiert sub presiune cu o ceapa intreaga si o lamaie neagra in 2 litrii de apa.
Cand apa incepe sa fiarba se pune pieptul de pui taiat in jumatati .
Se fierbe 25 de minute.
Se scoate puiul si se aseaza intr-o tava termorezistenta.
Se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline si se presara cu piper proaspat macinat.
Se adauga putina supa de pui , cateva fire de rozmarin si se da la cuptorul incalzit la 220 de grade pana se rumeneste.
Uleiul de porumb se incinge intr-o cratita antiaderenta si se prajesc semintele de pin, migdale si cajou pana iau o culoare aurie.
Se scot intr-un bol.
In acelasi ulei se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se adauga supa de pui , pasta de rosii,loomi,cuisoarele,condimentul pentru kabsa si stafidele.
Cand supa incepe sa fiarba se adauga orezul ( oparit in prealabil si spalat).
Se acopera si se fierbe la foc mic 25 de minute.
Orezul se pune pe un platou impreuna cu puiul scos de la cuptor; se decoreaza cu semintele de pin, migdale sau cajou.
Se consuma cu salata mixta sau iaurt.
Pofta buna!