Dragii mei, pentru ca in curtea parintilor mei s-au copt prunele, m-am gandit ca ar fi potrivit sa va impartasesc niste retete nemaipomenite cu aceste fructe delicioase. Prima reteta nu putea fi alta decat minunatele galuste cu prune, foarte cunoscute si iubite si care ne aduc aminte de fiecare data de anii copilariei. Galustele cu prune sunt un desert usor de facut, dintr-un aluat pe baza de cartofi si faina cu care vom imbraca delicioasele prune, obtinand astfel galustele pe care le vom fierbe apoi si le vom tavali prin pesmet rumenit cu zahar si scortisoara. O minunatie! Va recomad totusi sa folositi prune romanesti, daca se poate chiar culese de voi, din gradina bunicii. Nu stiu voi, dar eu ador sa culeg cu mana mea fructe proaspete direct din pom. In supermarcheturi gasiti prune frumoase si mari dar fara pic de gust, asa ca merita sa cautati prune adevarate pe care le-ati vazut crescand si care nu au fost stropite cu cine stie ce nenorociri. Sper din suflet sa va placa reteta mea de galuste cu prune.
In primul rand fierbem cartofii in apa fierbinte si putin sarata. Adaugam si betele de scortisoara si lasam cartofii sa fiarba bine. Ii scurgem apoi de apa si-i lasam sa se raceasca.
Amestecam prunele cu cele 4 linguri de zahar si le lasam de-o parte.
Intr-o tigaie punem untul apoi pesmetul si-l praajim pana devine auriu inchis, amestecand continuu. Adaugam la sfarsit zaharul si scortisoara si luam tigaia de pe foc continuand sa amestecam pentru a nu se arde zaharul. Transferam pesmetul intr-un vas curat si-l lasam sa se raceasca.
Cand cartofii s-au racit ii zdrobim ca pentru piure iar peste ei adaugam ouale, uleiul, un praf de sare si faina. Framnatam bine un aluat protrivit de tare si usor lipicios. Daca mai este nevoie de faina mai adaugam pana obtinem un aluat omogen. Lasam aluatul sa se odihneasca 5 minute apoi rupem din el bucati de marimea unei nuci mari, aplatizam fiecare bucata de aluat si in mijlocul ei punem cate o pruna. Sigilam bine pruna in aluat astfel incat sa obtinem o bila si pruna sa fie foarte bine inchisa inauntru.
Punem apa la fiert cu putina sare si cand apa a inceput sa fiarba adaugam galustele formate, fara a aglomera oala. Lasam galustele sa fiarba iar cand se ridica la suprafata galustele sunt gata. Scoatem galustele din apa si le tavalim imediat prin amestecul de pesmet pregatit mai devreme.
Servim galustele calde sau reci cu smantana si gem sau pur si simplu.
Pofta buna!