Ne plac mult gombotii cu prune, cu caise. In fiecare vara am comanda de la ai mei sa ii fac. Desi sunt migalosi, eu fac cu drag pentru ei. Varianta aceasta este fara zahar, asa ca nu sunt foarte dulci, dar ne bucuram de gustul lor bun si de aroma minunata.
Pentru acesti Gomboti cu prune - Reteta gustoasa, fara zahar, am folosit ingredientele urmatoare: cartofi albi, ou, faina, pesmet, unt, sirop de agave, scortisoara si prune.
Cum se prepara Gomboti cu prune - Reteta gustoasa, fara zahar:
Fierbe cartofii in multa apa cu un praf de sare. Dupa ce s-au fiert, scurge apa si paseaza-i bine ca pentru piure. Lasa deoparte pana s-a racit de tot aluatul de cartofi.
Separat, pune la topit un cub de unt. Macina fin biscuitii, apoi rumeneste pesmetul obtinut in untul topit. Adauga scortisoara dupa gust. Lasa deoparte pesmetul.
In aluatul de cartofi pasat, pune doua oua de gaina. Eu am avut niste cartofi cu mult amidon, motiv pentru care aluatul a fost mai dens si am folosit 2 oua de gaina ca sa iasa pufosi gombotii.
Amesteca bine, apoi adauga 2 lg de faina si framanta usor aluatul. Nu il framanta prea mult, altfel va deveni lipicios si vei fi tentat sa adaugi faina. Nu o face.
Daca totusi, in functie de tipul cartofilor si marimea oualor, aluatul nu iese legat si crezi ca ar mai fi nevoie de putina faina, adauga. Pune aluatul in frigider.
Intre timp, spala prunele, scoate samburii. Amesteca-le cu 2 lg de sirop de agave si scortisoara, astfel vor fi si dulci si aromate.
Pregateste o oala mare, pune apa la fiert cu un praf de sare. Dupa ce incepe sa clocoteasca, redu focul spre minim.
Din aluatul rece de cartofi, ia cate o bucatica, aplattizeaza in palma si pune in mijloc o pruna, apoi aduna aluatul in forma de galusca.
Fierbe toate galustele in apa fiarta pana se ridica la suprafata. Nu le fierbe prea mult, altfel risti sa se destrame aluatul.
Scoate galustele cu o spumiera pe o farfurie, apoi tavaleste fiecare in pesmetul de biscuiti.
Lasa-le putin sa se raceasca, apoi presara scortisoara si putin din pesmetul ramas.
Sunt deliciosi acesti gomboti. Daca vrei sa fie mai dulci, adauga zahar in compozitia de cartofi.
Incearca si varianta de Galuste cu caise, foarte aromate si delicioase sau reteta de Galuste cu prune.
Iti recomandam si reteta de Papanasi muntenesti.
1
Pentru a forma galustele, eu folosesc manusi de unica folosita si putin ulei in palma. Astfel, aluatul nu se lipeste de manusi si se poate da usor forma dorita.
2
alege prune micute ca sa poti face niste gomboti potriviti, nu foarte mari.