Este prima data cand pregatesc o prajitura cu nuca, piure de mere si piersici. Gustul delicios al piersicilor parfumate, alaturi de nuca si piureul de mere este incredibil de bun. Un gust fin si foarte aromat care are rolul de a-ti incanta papilele gustative! Reteta am luat-o de pe blogul Angel's food.
Mod de preparare aluat:
Intr-un bol, punem toate ingredientele pentru aluat, in afara de smantana. Framantam energic cu mana si adaugam treptat cate o lingura de smantana. La finalul framantarii, trebuie sa obtinem un aluat fraged, omogen si nelipicios. Il impartim in doua bucati pe care le invelim in folie de prospetime si le punem la rece, pentru 30 de minute.
Mod de preparare umplutura:
Intr-un castron, punem nuca macinata, zaharul, esenta de vanilie si piureul de mere. Piureul de mere trebuie sa aiba o compozitie mai consistenta. Daca este mai moale, incorporati treptat piureul in nuca si verificati consistenta. Trebuie sa avem o compozitie tare, omogena. Desfacem cutiile de piersici Sun Food si le punem intr-o strecuratoare. Siropul trebuie pastrat, nu aruncat. Stergem usor piersicile cu servetele absorbante. Luam o jumatate de piersica si o umplem in scobitura ei cu o lingurita plina de amestec de nuca. Lipim de jumatatea de piersica umpluta cea de-a doua jumatate de piersica, si le presaram usor. Asezam piersica umpluta pe o tava mare si continuam sa umplem si restul de piersici.
Asamblare:
Tapetam cu hartie de copt o tava cu diminesiunile de 30 x 22 cm. Scoatem aluatul din frigider si il desfacem din folie. Pudram masa cu faina si incepem sa intindem cu sucitorul foaia de aluat. Foaia trebuie intinsa exact dupa marimea tavii in care coacem prajitura. Asezam foaia in tava si presaram putin gris deasupra ei. Asezam pe randuri piersicile umplute, una langa alta. In locurile libere presaram nuca tocata grosier. Intindem si foaia a doua de aluat. Adaugam foaia intinsa peste piersici. Sigilam bine lateralele, si presam usor cu mana aluatul intre randurile de piersici.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 35-40 de minute sau pana cand prajitura prinde o culoare aurie. Intre timp, pregatim siropul.
Punem siropul de la conservele de piersici, intr-o craticioara impreuna cu zaharul. Fierbem lichidul la foc mic, pana scade la jumatate. Trebuie sa aiba un aspect lipicios si dens. Cand este gata, stingem focul. Cu 5 minute inainte de a scoate tava din cuptor, ungem prajitura cu siropul de piersici, folosind o pensula. Introducem din nou tava in cuptor si crestem temperatura la 210 grade C. Lasam tava aproximativ 5 minute pana se rumeneste si se caramelizeaza putin. Scoatem tava si lasam prajitura sa se raceasca, apoi o pudram cu zahar praf.