Cum se face sucul de rosii. M-am pricopsit cu doua ladite maaari pline cu rosii de gradina, frumoase si tare gustoase. Cum mi-ar fi fost absolut imposibil sa le consum in timp util, am hotarat sa incerc sa fac suc de rosii. Si nu imi pare rau :) A iesit tare bun si aromat! Dar nu faptul ca e prima data cand pregatesc sucul de rosii a fost o problema, ci acela ca nu detin o masina speciala pentru a separa semintele si cojile de pulpa. Insa m-am folosit cu succes de robotul de bucatarie de la Philips (Multumesc Gusti!).
Cum se face sucul de rosii. Sa fi avut vreo 20 de kg de rosii.... pentru care am folosit doua cratite de 6 litri.
Le tocam cu ajutorul robotului de bucatarie (sau le trecem prin masina speciala), iar sucul rezultat il punem la fiert intr-o cratita de aluminiu ori cu fund dublu.
Il fierbem la foc potrivit pana ce scade la aproximativ jumatate din cantitatea initiala.
Adaugam doua linguri mari cu sare si una cu zahar (sau dupa gust) si continuam fierberea pana ce ajunge la consistenta dorita.
Cu sucul astfel obtinut, umplem sticlele sau borcanele, spalate in prealabil.
Turnam peste sucul de rosii putin ulei, cat sa il acopere, strangem/sigilam capacele si le asezam la cald (intr-o patura) pana a doua zi, dupa care le depozitam intr-un loc racoros.
1
Daca sucul are o consistenta foarte densa (de bulion) se depoziteaza in borcanele.