Ştiu că nu toată lumea mănâncă astfel de ciorbă. Mai ştiu că diferă reţetele şi că fiecare bucătărie îşi are secretele ei. Noi facem ciorba după gustul casei, chiar dacă uneori nu avem toate ingredientele (mă refer aici la un os ori rasol de viţel).
Ca să fiu corect trebuie să spun că ciorba a fost făcută în duet, în familie. .D
Burta (tăiată fideluţă) se decongelează şi se pune la fiert. Între timp se curăţă legumele şi se pregătesc pentru fiert. Dpă ce burta a fiet (nu foarte mult) se scoate şi se scurge, eventual se spală la un jet de apă. Apoi se pune la fiert dimpreună cu sarea, piperul şi foile de dafin, ulterior adăugând şi legumele (întregi). Se fierbe până când aproape burta îşi pierde elasticitatea (naturală), fiind bine fiartă.
Se scot legumele din fiertură şi se pasează. Eventual se călesc în ulei până devin o pastă omogenă ce se adaugă în fiertura de ciorbă. Se dă din nou la fiert câteva minute, timp în care se pregătşte mujdeiul ce se adaugă şi el în coopoziţie, iar mai apoi ouăle cu smântâna.
De precizat că smântâna şi ouăle se pregătesc separat într-un vas, amestecându-se spre omogenizare cu fiertură din ciorbă spre a se apropia dee temperatura ciorbei, evitându-se astfel "brânzirea". Se adaugă în ciorbă şi se mai lasă foarte puţin la fiert.
Şa final se poate adăuga oţet după gust. Se serveşte cu oţet, smântână ori mujdei, după gust. Majoritatea folosesc şi ardei iute (şi noi de asemenea).
Poftă bună!