Checul a fost prima prajitura pecare am facut-o eu si pe care am inceput sa o fac din ce in ce mai rar , cu toate ca este atat de la indemana si simplu.
Pentru doua checuri:
Se separa albusurile de galbenusuri, iar peste albusuri punem putina sare si incepem sa le batem cu telul pana devin spumoase. Picuram din cand in cand peste ele putina zeama de lamaie, ca ajuta sa se intareasca mai repede. Cand consideram ca le-am batut suficient incepem sa adaugam zaharul putic cate putin, pe care l-am rasnit si batem albusurile in continuare pana la terminarea zaharului. Apoi adaugam galbenusurile si amestecam incet sa nu se lase compozitia, venim cu uleiul tot putin cate putin si scoatem telul. Introducem o lingura sau o spatula de lemn. Amestecam faina cu praful de copt si cernem pentru a fi mai pufoasa, apoi adaugam peste compozitie treptat si amestecam usor de jos in sus. Adaugam esenta si separam putin din compozitie in alt vas unde amestecam nuca si stafidele. Stafidele le-am spalat si le-am lasat putin in apa rece pana a le utiliza. Punem compozitia in tavile tapetate cu hartie de copt, iar deasupra turnam compozitia cu nuca si stafide. Acestea se vor imprastia bineinteles pana la fundul tavilor in timpul coacerii. Am introdus tavile in cuptor si am copt checurile 40 minute la 180 grade. Nu se deschide usa in timpul coacerii pentru a nu se lasa aluatul, deci testul scobitorii nu l-am facut, dar este un timp cam stas pentru temperatura de coacere a checului, cel putin la mine avand cuptor electric.
Dupa ce s-au racit am ornat cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
1
A nu se deschide usa cuptorului in timpul coacerii, deci pica testul cu scobitoarea ca exista riscul sa se lase aluatul.
2
E bine ca tavile cu chec sa mai fie lasate cateva minute in cuptor dupa stingerea focului tot din acelasi motiv.