Caise făcute gem a la Panacris

de Panacris in Dulceata / Gem, 9 Iul 2013 | 5066 vizualizari

 

Gemul preferat al Zmeilor din dotare;)

 

INGREDIENTE

  • caise coapte cca. 5000 g,
  • zahăr tos 2500 g,
  • sâmburi de caise,
  • zeama de la 2 lămâi.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caise făcute gem a la Panacris:

Caisele se spală, se desfac în două și se scot sâmburii. Într-un vas încăpător se pun fructele, se presară zahărul peste ele, zeama de lămâie, apoi se rotește vasul ușor, cât să se împreune fructele cu aromele și se lasă cca. 3 ore la odihnă. Apoi compoziția obținută, se pune la foc molcom, cca. 2 ore. Atenție nu se amestecă cu lingura, doar se rotește vasul din când în când.

Între timp de sparg sâmburii caiselor, cu ajutorul unei menghine de bucătărie. Se pune apă la fiert într-un ibric, când clocotește se adaugă miezul caiselor, se lasă să deau clocot scurt, apoi se strecoară sub jet de apă rece și se decojesc.

După ce gemul trece testul ( adică se scurge puțin gem în puțină apă rece, dacă rămâne compact, gemul e gata!) se adaugă  sâmburii de caise, se mai lasă să dea un clocot și se oprește focul.

Gemul obținut se pune în borcane sterilizate, se închid ermetic, apoi se lasă la dunst cald, cu fundul în sus, până a doua zi. Se depozitează în cămară și se consumă cânde se dorește, imediat sau în zilele gerose de iarnă! ;)

Spor la treabă!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Caise făcute gem a la Panacris" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

iry-gabriela 1

09.07.2013, 21:54

anu asta nu m-am bagat la caise ca erau prea scupe.....

Bya Ralu 1

09.07.2013, 23:13

bun

Panacris 1

10.07.2013, 09:06

Mulțumesc pentru aprecieri Bucătărași!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gem de caise