Un bors foarte bun atat in post cat si in perioada de "dulce"...
Cu o zi inainte de a prepara borsul, scoatem hribii din congelator si ii lasam in frigider sa se dezghete lent.
Spalam si curatam legumele.
Tocam ceapa marunt si o punem la calit in cateva linguri de ulei.
Adaugam radacinoasele date pe razatoarea mare (morcov, pastarnac, telina) peste ceapa si calim usor.
Adaugam hribii taiati bucati si ardeiul taiat marunt.
Lasam sa se inabuse sub capac, picurand cateva linguri de apa calda pentru a preveni arderea.
Stingem cu apa clocotita (1500 ml.), adaugam cartofii taiati cubulete si lasam sa fiarba la foc mic, acoperit cu capac.
Adaugam pasta de tomate (sau dupa caz, suc de rosii). Eu am avut si cateva rosii cherry pe care le-am pus. Adaugam zarzavatul (conservat).
Orezul se spala in mai multe ape reci si se lasa la umflat (in apa rece).
Spre final adaugam orezul (daca este nevoie se mai adauga apa clocotita cat sa cuprinda continutul vasului).
Cand orezul si-a desfacut bobul se adauga borsul clocotit in prealabil (dupa gust) si toata verdeata tocata marunt.
Potrivim gustul de sare si piper si acoperim lasand continutul sa se infuzeze.
Servim cald, cu mamaliguta, paine, ardei iuti, tarhon, ceapa verde etc.
Pofta buna!
1
In loc de hribi putem folosi ghebe sau alte ciuperci de padure.
2
Puteti folosi si hribi uscati (150-200 de gr.), hidratati in prealabil.
3
Calitul legumelor si ciupercilor in ulei dau borsului o savoare deosebita.
4
Borsul trebuie fiert si spumuit in prealabil si se adauga in functie de gustul acru pe care il are.
5
In loc de orez puteti opta pentru taitei (de post).