Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Frittata cu ciuperci si crenvusti
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriOuale se amesetca bine cu sare, piper si laptele. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in unt, ciuperciile se spala si se pun peste ceapa in tigaie. Se lasa pana cand scade zeama pe...Citeste continuarea
Piept de porc la cuptor
Postat de: Constelatialeu in PorcMai intai am crestat pieptul de porc in bucatele mici, l-am sarat, piperat, am presarat cimbru si l-am lasat cca 1 ora, sa intre condimentele in el. Am luat un vas in care am asezat hartie de...Citeste continuarea
Prajitura Duo Chocolat
Postat de: merisor67 in PrajituriPentru blat, presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam folosind treapta superioara a mixerului, pana cand obtinem o bezea...Citeste continuarea
Mancare de orez cu sos de legume si...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri cu carneOrezul l-am preparat la multicooker, ca sa nu mai am grija lui. In ulei si unt, se calesc ceapa si morcovul tocate marunt, pe programul FRY setat pentru 15 minute. Se amesteca din cand in...Citeste continuarea
Paine pentru sandwich
Postat de: daniastefania in Reteta de vedetaIntr-un vas punem 125 ml apa calduta, drojdia si zaharul. Se lasa 5 minute sa se activeze drojdia. Faina se amesteca cu sarea si restul de apa. Se amesteca bine. Se adauga apa cu drojdia si...Citeste continuarea
Mancare de fasole cu pastrama de...
Postat de: Pungasa_Rogue in PorcFasolea se alege (sa nu fie boabe stricate), se spala in 2-3 ape si se pune la fiert. Se lasa sa dea in cateva clocote, apoi se ia de pe foc si se acopera cu un capac. Carnea se feliaza si se...Citeste continuarea
Supa crema de legume
Postat de: timea in SupePunem aprox 2,5-3 l de apa la fiert in care adaugam o lingurita de sare. Legumele le curatam si le spalam, le taiem bucati mari si le adaugam in apa clocotita. Lasam sa fiarba la foc...Citeste continuarea
Omleta umpluta cu quinoa in stil...
Postat de: Satisfyyourcravings in SalateSe amesteca iaurtul cu sare, castravetele taiat cuburi, sucul de lamaie, otet, oregano, usturoiul si ulei de masline. Se amesteca quinoa cu spanacul, maslinele, rosiile uscate la soare, ardeii,...Citeste continuarea
Somon glazurat dulce-picant
Postat de: Satisfyyourcravings in SomonSe presara bucatile de somon cu sare si se ung cu 4 linguri de sos dulce de chili. Se lasa la marinat cateva ore sau peste noapte. Se gatesc la 180 de grade timp de 8 minute,...Citeste continuarea
Sandvis picant cu omleta cu...
Postat de: Satisfyyourcravings in SandvisuriSe ung feliile de paine cu hummus. Cu ajutorul unei furculite, se bate oul, impreuna cu albusul, putina sare si 1 lingura de apa. Se amesteca apoi cu patrunjelul si chives si se prajeste intr-o...Citeste continuarea
Taco cu somon si crema de avocado
Postat de: Satisfyyourcravings in SomonCu o furculita, se zdrobeste avocadoul, curatat de coaja si se amesteca cu sare, 1/2 din cantitatea de iaurt si menta tocata. Se ung tortilla incalzite cu crema de avocado, se aseaza...Citeste continuarea
Budinca din ovaz cu miere si banane
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancare copiiSe incalzeste laptele. Cand incepe sa fiarba, se reduce focul la mic, se adauga ovazul si sare si se lasa sa fiarba pana se ingroasa, 5-6 minute, amestecand frecvent. Se opreste focul, se...Citeste continuarea
Sandvis dantelat
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverSe ung feliile de paine cu unt pe ambele parti. Se aseza 3/4 din cantitatea de branza pe una dintre felii si se inchide sandvisul cu felia ramasa. Se incalzeste untul ramas intr-o tigaie...Citeste continuarea
Toast picant cu avocado, ou, rosii...
Postat de: Satisfyyourcravings in SandvisuriSe prajeste felia de paine pe un gratar fierbinte, fara ulei. Se sparge oul in apa fierbinte, dar care sa nu fiarba cu bule si se lasa 4 minute, pentru ou moale, 4:30 pentru oul ceva mai...Citeste continuarea
Quesadilla cu sos de merisoare,...
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverSe ung 4 tortilla cu sosul de merisoare si se imparte carnea de curcan, taiata, intre ele. Se taie Camembertul in felii subtiri si se aseaza peste carnea de curcan, apoi se presara funzulite de...Citeste continuarea
Spaghete bolognese
Postat de: CameliaComan in SpagheteTaiem cele doua felii de sunculita in bucatele potrivite. Incalzim uleiul intr-o tigaie si rumenim sunculita. Tocam ceapa verde cubulete si usturoiul il tocam marunt. Le adaugam in tigaie si lasam...Citeste continuarea
Paine cu masline si rosii
Postat de: sufletista in PizzaIntr-un bol amestecam faina cu zaharul, sarea, oregano (dupa gust), un praf de piper, facem gaura in mijloc si adaugam oul batut, drojdia dizolvata in putina apa calduta. Incepem sa framantam...Citeste continuarea
Ciorba de fasole verde cu zacusca...
Postat de: cristinutanicolita in CiorbeCeapa se curata, spala si se taie. Morcovul se curata, spala si se da pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o oala se pun 2 lg ulei, se adauga ceapa si morcovul si se calesc. Dupa cateva...Citeste continuarea
Ciorba de spanac cu orez
Postat de: cristinutanicolita in CiorbeSe pune apa la fiert. Ceapa si morcovul se curata, spala si se toaca. Cand fierbe apa se pune spanacul, legumele taiate si orezul. Cand ciorbita este aproape gata se adauga sucul de...Citeste continuarea
Paste cu sos de rosii
Postat de: licurici_lra in PasteAm pus apa la fiert cu sare, apoi am adaugat pastele si le-am lasat 7 min. Intre timp, m-am apucat de sos. Ceapa si rosiile uscate le-am taiat marunt. Am calit ceapa,...Citeste continuarea
Varza calita cu soia
Postat de: cristinutanicolita in Mancaruri de postPunem apa la fiert cu sare. Cand clocoteste se pune soia si lasam sa fiarba 10 min. Se scurge soia de apa. Varza se taie. Ceapa se curata, spala si se taie . Intr-o cratita...Citeste continuarea
Salata cu ghebe
Postat de: sufletista in ConserveGhebele le curatam si le spalam in multe ape,le fierbem in apa cu sare cca 20 min. Intre timp curatam si taiem ceapa pestisor (felii). Curatam gogosarii de seminte, ii spalam si ii taiem...Citeste continuarea
Rosii uscate in ulei de masline
Postat de: sufletista in ConserveRosiile se spala si se usuca bine dupa care se taie felii. Daca sunt mici le lasam intregi. Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Le stropim cu ulei si le condimentam cu...Citeste continuarea
Paté de surimi
Postat de: cristeena20 in Aperitive / Garnituri- Decongelam bastoanele de surimi - le scoatem din ambalajul de plastic si le taiem bucati potrivite. Apoi le bagam la tocatorul robotului. Daca nu aveti, trebuie sa le marunttii fin, bucata cu...Citeste continuarea
Carne de porc cu varza murata
Postat de: cristeena20 in Porc- Carnea se taie cubulete si se tempereaza cu sare, piper negru macinat, dafin, boia de ardei, pasta de ardei paprika,unsturoi, chilli picant, cimbru verde praspat si se toarna vin alb.Lasam la...Citeste continuarea
Bostan copt aromat
Postat de: cristeena20 in Dulciuri- Bostanul se taie in felii nu groase, sa se patrunda mai usor la cuptor. Lasam coaja la baza. - Pregatim siropul din vin de porto in care punem miere si putina scortisoara pudra. - Ungem...Citeste continuarea
Fursecuri cu ciocolata
Postat de: gabrielasfechis in DulciuriFrecam untul, la temperatura camerei, pana capata un aspect spumos, apoi amestecam continuu si adauga, zaharul si zaharul vanilat, albusul si faina cernuta, amestecata in prealabil cu praful de...Citeste continuarea
Friptura de porc la slow cooker...
Postat de: mitinita in Slow CookerSe taie carnea in bucati de marime egala. Coastele afumate se taie in bucati. Se aseaza carnea si coastele in recipientul vasului de gatit si se adauga apa. Se seteaza slow cooker-ul...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci cu mazare si...
Postat de: reisnaor_2006 in Slow CookerMuschiuletul de pui l-am cumparat taiat fasii. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Separat am pus putin ulei intr-o tigaie si am rumenit muschiuletul de pui care in pralabil l-am sarat si piperat....Citeste continuarea
Chec rapid si economic
Postat de: momo121 in DulciuriSeparam ouale, albusurile le batem bine cu un praf de sare, adaugam si galbenusurile unul cate unul, apoi zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul. Dupa care punem uleiul, laptele si esentele,...Citeste continuarea
Tocanita de porc cu praz si masline
Postat de: gicuta69 in Mancaruri cu carneInfierbantam uleiul intr-o cratita si punem la prajit carnea taiata cubulete. Cand se rumeneste, o scoatem si adaugam ceapa taiata marunt. O lasam sa se inmoaie apoi adaugam prazul...Citeste continuarea
Piept de curcan la cuptor cu legume
Postat de: mihasara in CurcanCarnea de curcan eu o marinez cu o zi inainte de a o baga in cuptor. Amestec piperul cu cimbrul, boiaua, cu fulgii de chilli si cu 1 lingura de ulei de masline. Cu acest...Citeste continuarea
Plachie de crap, cea mai simpla si...
Postat de: gicuta69 in Crap / CarasCum se prepara Plachie de crap, cea mai simpla si delicioasa reteta cu peste: Pestele curatat, spalat si uscat cu servetele de hartie il taiem in bucati potrivite. Il presaram cu sare pe...Citeste continuarea
Rulouri cu cascaval, bacon si...
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriIntr-un bol amestecam faina cernuta si taratele. Incalzim putin laptele batut cat sa putem tine un deget in el fara sa ne ardem, apoi punem in el zaharul, sarea, drojdia sfaramata si uleiul...Citeste continuarea
Desert tort cu nuci, crema de...
Postat de: deyutzky in TorturiBlat: Mixam albusurile cu praful de sare pana se fac spuma. Adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam. Punem faina amestecata cu praful de copt, adaugam si nuca si amestecam incet cu un...Citeste continuarea
Frigarui de vinete cu sos de iaurt
Postat de: katty in Mancaruri de legumeSpalam vinetele, le curatam de coaja si le taiem cubulete potrivite de marime. Presaram putina sare si le lasam la scurs intr-o sita. Dupa ce s-au scurs le tamponam cu servete...Citeste continuarea
Prajitura cu visine si iaurt
Postat de: katty in DulciuriMixam intr-un vas untul cu zaharul, pana devine spumos. Adaugam pe rand cate un ou, mixand bine dupa fiecare, apoi adaugam iaurtul, cacaoa, zaharul vanilat si romul, iar la final cernem deasupra...Citeste continuarea
Tartine cu ciuperci
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriTrecem ciupercile printr-un jet de apa, apoi le scurgem bine. Le taiem lame si le punem intr-o tigaie cu uleiul. Punem capacul pentru 2 minute, apoi luam capacul si lasam ciupercile la foc...Citeste continuarea
Placinta de malai cu galbiori
Postat de: katty in Mancaruri de legumeDin malai, lapte, 500 ml apa si sare dupa gust facem o mamaliga moale. Spalam bine galbiorii,ii stergem si ii taiem in bucati mai mici. Incintam untul intr-o tigaie si punem galbiorii.Ii...Citeste continuarea
Tarta cu lamaie
Postat de: mihasara in DulciuriIncalzim cuptorul la 175°C. Amestecam untul topit cu 250g faina si 65g zahar su cu un praf de sare. Rezulta un aluat moale pe care il intindem pe o...Citeste continuarea
Chiftelute de dovlecei cu telemea
Postat de: mihasara in Aperitive / GarnituriCuratam dovleceii de coaja si ii dam pe razatoare Dam si branza telemea pe razatoare. Dovleceii ii lasam la scurs intr-o sita sau ii stoarcem. ...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci cu mămăligă
Postat de: mihasara in Mancaruri de legumeTocam ciupercile, ardeii si ceapa. Sotam ciupercile. Calim ceapa usor, dupa care adaugam ardeii, apoi ciupercile sotate. Adaugam si cutia de rosii si 50 ml de apa....Citeste continuarea
Fusilli cu sos de rosii, masline si...
Postat de: mihasara in Fusilli1. Fierbem pastele in apa cu sare si le lasam intr-o strecuratoare sa se scurga. 2. Maslinele le taiem in felii nu foarte subtiri, caperele si usturoiul le taiem marunt. 3. Punem...Citeste continuarea
Frigarui de cartofi
Postat de: mihasara in Aperitive / GarnituriSpalam cartofii foarte bine, in cazul in care folosim cartofi noi. Ii feliem subtire, la fel procedam si cu baconul. Montam frigaruile pe bete alternand feliile de cartofi...Citeste continuarea
Tarta cu caise
Postat de: mihasara in DulciuriIntr-un vas, amestecam toate ingredientele pana devin omogene si nu se mai lipeste aluatul de maini. Il impartim in doua si il punem la frigider. Setam cuptorul la...Citeste continuarea
Salata de fructe exotice
Postat de: mihasara in DulciuriCuratam toate fructele si le portionam. Punem marul feliat intr-un bol si adaugam zaharul si coniacul peste el. Il lasam 10-15 minute la rece. In timpul asta...Citeste continuarea
Dulceata de portocale
Postat de: ianculubita in Dulceata / GemPortocalele spalate bine cu apa calda, se taie in cubulete mici (cu coaja si pulpa), se pun cubuletele intr-un vas, se acopera cu apa rece si se lasa pana a doua zi, schimband apa din ora in ora....Citeste continuarea
Mancare cu carnati de casa
Postat de: ianculubita in PorcCarnatul taiat in bucati mai mici,se prajeste putin un ulei apoi se scoate pe farfurie; in uleiul ramas se caleste ceapa si usturoiul taiate marunt, se adauga rosiile, iar dupa cateva clocote,...Citeste continuarea
Tort cu cremă de portocale şi...
Postat de: diaconta in TorturiAm pregatit mai întâi crema ganache pentru ca va trebui sa stea la frigider 2-3 ore. Am încalzit smântâna pentru frisca pâna la puctul de fierbere (fara a o...Citeste continuarea
Briose cu banane
Postat de: mirela0911 in PrajituriFaina se amesteca cu bicarbonatul. Ouale se bat bine cu praful de sare si zaharul, pana ce acesta din urma se topeste. Laptele si uleiul se amesteca si se toarna in fir subtire peste oua. Se...Citeste continuarea