Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert briose cu zmeura si ganache...
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se unge o tava de briose cu unt si se tapeteaza cu hartiute. Intr-un castron se pun oul, praful de sare, untul, iaurtul, zaharul si zaharul...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute cu pate din...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează: /www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji...Citeste continuarea
Desert covrigi cu ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriCrema- Intr-un bol amestecam amidonul, cacao, zaharul. Adaugam laptele fierbinte, amestecand continuu pana ce se dizolva. Punem laptele din nou in cratita si punem pe foc amestecand continuu...Citeste continuarea
Desert orez cu prune
Postat de: sufletista in DulciuriOrezul il fierbem in apa cu sare, il scurgem si il trecem pe sub un jet de apa rece. Spalam prunele, dupa care le fierbem in apa cat sa le acopere, cateva clocote, le scurgem de apa, lasam sa...Citeste continuarea
Desert strudel cu prune
Postat de: sufletista in DulciuriPrunele se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si se lasa deoparte cateva ore. Scurgem prunele de zeama care o lasa, adaugam grisul, scortisoara, esenta si amestecam. Aluat-...Citeste continuarea
Aperitiv briose cu ciuperci
Postat de: xana in Aperitive / GarnituriPunem drojdia peste laptele caldut, amestecam si dam deoparte pentru 10 minute. Taiem marunt ciupercile, maslinele si busuiocul. Cu ajutorul unui tel batem ouale cu sare apoi adaugam...Citeste continuarea
Pulpe cu ciuperci si salata
Postat de: mihaelar63 in PuiCarnea de pasare se curata, se spala bine. Usturoiul se curata si se piseaza. Sarati carnea si amestecati cu usturoi, boia, piper si mirodenii. Lasati sa se odihneasca...Citeste continuarea
Merluciu cu sos de lamaie
Postat de: elucubratiiculinare in PesteFileurile de peste se condimenteaza cu sare si piper si se ung cu ulei. Se pun intr-o tava unsa cu ulei (de preferat de yena, sa nu se lipeasca). Se dau la cuptor pentru 40-50 minute. Intre...Citeste continuarea
Medalion de somon la gratar
Postat de: elucubratiiculinare in SomonSe pregateste o marinada din zeama de la cele 2 lamai, cateii de usturoi pisati, uleiul de masline, sare si condimentul pentru peste. Medalioanele de somon se spala in cateva ape si se pun in...Citeste continuarea
Desert pancakes cu ciocolata alba...
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriUntul il amestecati cu ciocolata rupta bucatele, le topiti pe baie de aburi. Mixati ouale cu zaharul si praful de sare. Adaugati amestecul de unt cu ciocolata, mixati, apoi puneti laptele....Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu porumb, rosii,...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriOuăle se bat energic cu un praf de sare, adăugându-se concomitent, făina, laptele și apa minerală până ce se obține un aluat fluid, de consistența smântânei...Citeste continuarea
Aperitiv lalele din rosii umplute...
Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / GarnituriRosiile se spala, li se cresteaza varful in 4, cu ajutorul unui cutit, se decupeaza cotorul si se indeparteaza, dupa care se scobeste rosia si se scot semintele, cu ajutorul unei lingurite si...Citeste continuarea
Painite de post, cu chimen
Postat de: RODIMUR in PiineSe pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și...Citeste continuarea
Ciorba de porc cu conopida si broccoli
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeSe spala osul cu carne bine. Eu il tin si in apa rece o ora sau doua pentru ca sa se traga sangele din ele. Opariti timp de 5 minute in apa clocotita osul de porc si aruncati...Citeste continuarea
Tortellini cu ciuperci, sos alb si...
Postat de: simona72 in TortelliniCiupercile se spala si se taie in sferturi. Intr-o tigaie incapatoare se pun 2 linguri ulei de masline, se pune tigaia la incins si se adauga ciupercile. Se lasa tigaia la flacara mare si se...Citeste continuarea
Friptura de vitel si salata orientala
Postat de: Cristina82 in VitaFriptura Spalam foarte bine carnea in apa calduta, taiem cubulete si o punem la fiert. Dupa ce a dat friptura in clocot, curatam de spume si adaugam ceapa maruntita, piperul,...Citeste continuarea
Desert covrigi Polonezi
Postat de: eumimi in DulciuriPunem faina intr-un bol. Incalzim laptele impreuna cu untul, lasam pe foc pana cand se topeste untul. Adaugam peste lapte si uleiul ( trebuie sa fie o compozitie usor calduta, nu fierbinte)...Citeste continuarea
Desert prajitura carmelitelor din...
Postat de: ctlina in PrajituriZiua 1- Joi : turnam intr-un castron "aluatul de baza " In prima poza aveti "aluatul de baza " primit. O coaja s-a format la suprafata. Punem deasupra 1...Citeste continuarea
Desert briose cu banane si Nutella
Postat de: Cristina82 in DulciuriPentru inceput mixam bananele foarte bine, adaugam Nutella, zaharul vanilat, untul, bicarbonat de sodiu stins cu laptele caldut, apoi din nou mixam timp de 2 minute. Ultimul pas este sa adaugam...Citeste continuarea
Desert muffins cu ciocolata si nuga
Postat de: ctlina in DulciuriIntr-o oala puneti la incalzit untul taiat bucatele, laptele, zaharurile si cacaua. Amestecati si, cand compozitia incepe sa dea in clocot, lasati sa fiarba 2 minute. (nici mai mult nici mai...Citeste continuarea
Desert prajitura cu compot de mere...
Postat de: ctlina in PrajituriIncalziti cuptorul la 200 °C. Puneti toate ingredientele pentru aluat intr-un castron si amestecati-le cu o furculita (nu folositi mixerul sau robotul). Puneti 2/3 din aluat intr-o...Citeste continuarea
Desert prajitura Martisor Dora
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Am folosit o tava cu dimensiunile 34/22 cm. Am batut cele 5 albusuri cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare. Intr-un castron punem margarina la temperatura camerei, adaugam zaharul...Citeste continuarea
Desert prajitura de post cu mac,...
Postat de: Oana in PrajituriMixeaza untul de cocos solid cu zaharul pana se omogenizeaza bine si zaharul incepe sa se topeasca. Adauga laptele de cocos si mixeaza usor. Amesteca intr-un bol faina, praful de copt,...Citeste continuarea
Sirop de capsuni
Postat de: lili in Sirop / CompotCapsuni spalati si curatati i-am amestecat cu zaharul si sarea de lamaie, dupa care i-am maruntit cu blenderul vertical, pana am obtinut o pasta fina. Am adaugat apa si am pus la fiert. Spuma...Citeste continuarea
Gem de struguri
Postat de: lili in Dulceata / GemStrugurii ii spalam bine, ii curatam de codite si ii punem la fiert. In oala in care ii fierbem punem apa cat sa ii acopere. Dupa ce au fiert, ii strecuram. Siropul rezultat il punem iar la fiert...Citeste continuarea
Sarmale cu pasat
Postat de: lili in PorcPrajim ceapa si adaugam pasatul spalat. Luam de pe foc si punem condimentele ( mararul si cimbrul le pun in fundul oalei, daca sunt uscate, dar daca le am verzi, tai putin si in...Citeste continuarea
Desert prajitura Felie de lamaie
Postat de: lili in PrajituriBlaturile galbene le-am facut astfel: am mixat ouale intregi impreuna cu zaharul pana cand si-au dublat volumul; am adaugat uleiul in fir subtire; am pus zeama de lamaie si la...Citeste continuarea
Bors de legume, cu afumatura
Postat de: RODIMUR in CiorbeMorcovii, pătrunjelul și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, la foc iute, în 2 litri de apă. Se spumuiește, când este...Citeste continuarea
Paine cu mozzarella si cartofi
Postat de: rocsi_1612 in PiineCuratati cartofii si ii taiati cuburi. Ii puneti la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce au fiert, ii scurgeti bine de apa, ii pasati ca pentru piure, ii acoperiti si ii lasati sa se raceasca....Citeste continuarea
Salata de vinete cu ardei copt,...
Postat de: panacris in SalateCeapa roșie se curăță, se toacă mărunt și se mixează energic cu puțină sare și ulei, cca. 3 minute. Apoi se adaugă vinetele tocate cu un cuțit de lemn, amestecându-se energic...Citeste continuarea
Musaca de dovlecei
Postat de: miha in CurcanDovleceii se curata de coaja, se scobesc de seminte cu ajutorul unei lingurite si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se presara cu putina sare si se lasa deoparte cateva minute, pana isi vor...Citeste continuarea
Chifle cu scortisoara
Postat de: miha in PiinePunem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In...Citeste continuarea
Desert placinta cu stafide
Postat de: katty in DulciuriIntr-un castron amestecam branza dulce, telemeaua, ouale, stafidele, zaharul, zaharul vanilat. Ungem tava cu putin ulei. Asezam o foaie, o ungem cu ulei, iar apoi asezam alta foaie. Intindem o...Citeste continuarea
Cartofi in sos de iaurt si...
Postat de: Cristina82 in Mancaruri cu carneCartofii si carnaciorii Curatam cartofii, ii spalam foarte bine, apoi ii taiem in cubulete mai mari. (veti vedea in imaginile de mai jos cum am taiat eu cartofii.) Intr-o oala punem apa,...Citeste continuarea
Piure de cartofi la cuptor cu...
Postat de: katty in Mancaruri de legumeSpalam bine cartofii si ii curatam de coaja. Ii spalam din nou si ii taiem cuburi. Ii punem la fiert 15 minute in apa cu putina sare. Scurgem apa, apoi ii presam si i amestecam cu untul si lapte...Citeste continuarea
Spaghetti carbonara
Postat de: katty in SpaghetePunem la fiert pastele in 2 l de apa sarata pana pastele sunt al dente. In uleiul incins punem untul si baconul. Amestecam ocazional pana se rumeneste. Adaugam usturoiul tocat fin,...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu ciuperci
Postat de: cristeena20 in Aperitive / GarnituriIntr-o tigaie punem ulei de masline cu ceapa, ardeiul si usturoiul tocate marunt. Apoi adaugam ciupercile spalate in prealabil si feliate. Adaugam sare, piper si amestecam pana se inmoaie...Citeste continuarea
Guacamole
Postat de: cristeena20 in Mancaruri de legumeDesfacem avocado in doua si scoatem samburele si cu o lingura scoatem miezul. Trebuie sa folositi avocado bine copt. Daca, atunci cand il cumparati, este foarte dur, lasati-l pentru cateva...Citeste continuarea
Pulpe de pui pane la cuptor
Postat de: sufletista in PuiIntr-un bol batem ouale cu condimente dupa gust, adaugam faina in ploaie si treptat laptele, amestecand continuu Trecem pulpele fara piele si condimentate inainte) prin faina amestecata cu sare...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu susan la cuptor
Postat de: sufletista in PuiIntr-un bol amestecam mustarul cu condimentele, adaugam iaurtul, uleiul, usturoiul pisat, ardeiul tocat marunt (fara seminte) si amestecam pana ce se omogenizeaza. Adaugam pulpele, le amestecam...Citeste continuarea
Desert prajitura Catalina
Postat de: amalia01 in PrajituriBlat Ungi tava cu margarina. Adaugi uniform, pe toata suprafata tavii, nuca tocata/ zdrobita ( nu macinata!). Preincalzesti cuptorul. Speli ouale si separi albusurile, pe care le...Citeste continuarea
Pui Divan
Postat de: elucubratiiculinare in PuiEu am ales varianta mai dietetică, adică am înlocuit maioneza cu smântână lichidă și brânza cheddar cu cașcaval. Gătim puiul în ulei de măsline...Citeste continuarea
Aperitiv bulete de cartofi cu cascaval
Postat de: elucubratiiculinare in Aperitive / GarnituriCartofii se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 20-25 minute, se pot verifica cu o furculiță. Se pun la scurs, se curăță și se pasează ca pentru piure. Se...Citeste continuarea
Varza murata calita, cu ciolan de...
Postat de: vasimur in PorcSe curăță și se spală bine legumele. Morcovul și pătrunjelul se dau prin răzătoarea mare. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt, la fel și usturoiul. Se încinge...Citeste continuarea
Frigarui de porc cu cartofi
Postat de: licurici_lra in PorcCarnea se spala bine, se taie cubulete si se amesteca cu sosurile (barbecue si chilli), apoi se baga la frigider cateva ore sau peste noapte. Ceapa se taie cuburi potrivite. Betele pentru...Citeste continuarea
Macrou Venetian
Postat de: elucubratiiculinare in PesteIntr-o craticioara topim untul, amestecam cu faina, adaugam sarea si laptele, amestecand constant. Se lasa pe foc pana se omogenizeaza si se ingroasa. Macroul se curata de intestine, se...Citeste continuarea
Macrou umplut la cuptor
Postat de: elucubratiiculinare in PestePestele se curata, se spala si se condimenteaza cu sare si piper. Ceapa verde si patrunjelul se toaca marunt. Usturoiul se piseaza. Amestecam ceapa verde cu patrunjelul, mustarul, chilly...Citeste continuarea
Salata orientala cu sfecla
Postat de: Gheorghita_T in SalateMod de lucru: Cartofii si sfecla se curata si se taie cubulete, dupa care se pun la fiert in oale separate, cu putina sare. Periodic se verifica cu o furculita, iar atunci cand furculita...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi
Postat de: cristinutanicolita in Mancaruri de postPunem apa la fiert. Curatam si spalam legumele. Ceapa o tocam marunt. Morcovul si pastarnacul le tăiem cubulete. Cartofii ii tăiem cuburi mai mari. Punem legumele la fiert, in...Citeste continuarea
Desert gogosi pufoase, de post
Postat de: RODIMUR in DulciuriÎntr-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja...Citeste continuarea