O ciorbă foarte ușoară, gustoasă și consistentă, preparată pentru că-mi plac găluștele de gris și gustul smântânii. În plus, este economică, rapidă și ușor de făcut.
Trebuie să menționez că găluștele de gris trebuie făcute puțin mai legate, nu foarte pufoase (se vede în fotografii) și mai mici, eventual puțin alungite, pentru că se fierb separat, în apă cu sare și există riscul să se sfărâme, la transferarea lor în oala cu ciorbă.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie semirondele, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală bine și se toacă mărunt.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să devină transparentă și să aibă gustul dulce.
Se curăță usturoiul și se mărunțește. Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe.
Când legumele din oală sunt pe jumătate fierte, se adaugă cartofii tăiați cubulețe și usturoiul mărunțit și se lasă oala la fiert, la foc iute. Se mai completează cu apă caldă, când și dacă este cazul.
Separat, se fac găluște de gris din 2 ouă, mixate cu sare și piper și amestecate cu 6 linguri de gris. Găluștele trebuie să fie mai subțiri și mai mici pentru că vor fi fierte separat, în apă cu sare și după ce vor fi fierte se vor adăuga în ciorba gata făcută.
Când cartofii sunt aproape fierți, se drege ciorba cu smântână amestecată cu o lingură de făină și subțiată cu apă. Se adaugă în oală și ceapa călită cu uleiul în care s-a prăjit și se mai lasă pe foc, pentru încă un clocot.
Găluștele fierte se strecoară de apa în care au fiert și se adaugă în oala de ciorbă. Se reduce focul de la aragaz (ca să nu se sfărâme găluștele), se condimentează cu sare și piper și după 2-3 minute se oprește focul de la aragaz.
Se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul pe oală, iar ciorba poate fi servită după un sfert de oră, fără pâine, deoarece conține atât cartofi, cât și găluște de gris.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Ea trebuie să fie ca sticla și să aibă un gust dulce.
2
Căliți ceapa la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă.
3
Folosiți cartofi roz, care fierb mai bine și nu se sfărâmă ușor.
4
Cartofii se adaugă în oală, când celelalte legume sunt fierte pe jumătate.
5
Faceți găluște de gris mai mici, mai subțiri și puțin mai legate, dar nu tari (se vede în poze) ca să nu se sfărâme ușor când vor fi transferate din apa în care fierb, în oala cu ciorbă.
6
După ce transferați găluștele de gris în oala cu ciorbă, diminuați puterea focului de la aragaz și mai lăsați să fiarbă, la foc mic, doar 2-3 minute, ca să nu se sfărâme.
7
Adăugați pătrunjelul în ciorbă, la sfârșit, când mâncarea este gata.
8
Această ciorbă (care are atât cartofi, cât și găluște de gris) se mănâncă fără pâine și după ce a fost lăsată să se odihnească 15 minute, după oprirea focului de la aragaz.