"Bunatati de Paste"
Astazi crestinii catolici sarbatoresc Paștele
Tot astazi evreii sarbatoresc Pastele evreiesc - Pessa'h . Sarbatoarea de Pessa'h a inceput ieri si dureaza pana pe 7 aprilie .
Paște fericit tuturor!
Cu aceasta ocazie va prezint o reteta poloneza cred universala le Sernik.
Este o reteta foarte apropiata de paskha rusa, de pască romanească (reteta aici) sau de tarta cu branză frantuzeasca (reteta aici ), de käsekuchen german si chiar de cheese cake -ul american (recette aici) si de ce nu de prajitura fiadone din Corsica (reteta aici).
Doar tipul de branză este diferit (twarog polonez, tvorog rus, branza de vaci romaneasca , cottage englez, philapdelphia amaricana sau la brousse corsicana) si uneori forma.
Dar sa revenim la prajitura noastră poloneză sernik :)
Exista in multe variante dar originea ei vine de la bucataria evreiasca așkenază .
Evreii de rit așkenaz sunt o populație care provine din vestul și centrul Europei, mai ales în țările germanice, unde au ajuns după izgonirea din Iudeea de către trupele imperiului roman.
In Polonia comunitatea lor era importanta si perfect aclimatizată în peisajul local, reciprocitatea fiind, de asemenea, adevărată.
Multe feluri de mâncare din cultura Ashkenază s-au alăturat apoi canoanelor gastronomiei poloneze. Ele sunt, prin urmare, inseparabile de istoria și tradiția din aceasta tara.
Acest desert este pregatit de obicei pentru sarbatoarea Paștelui dar nu există petreceri sau reuniuni de familie fără aceasta delicioasa prăjitura.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2018/04/sernik-pasca-poloneza.html
Separati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile spuma.
Amestecati branza proaspata cu zaharul. Adaugati treptat galbenusurile, amidonul de porumb si smantana Amestecati bine. Incorporati albusurile batute treptat.
Puneti lamaia, fructele confiate taiate marunt si stafidele.
Ungeti cu unt forma si puneti compozitia.
Puteti decora cu un galbenus de ou si cu fructe confiate.
Coaceti 50 minute in cuptorul incins la 180°C.
Cand incepe sa se rumeneasca, acoperiti-l cu o foaie de aluminium.
Lasati sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma.
Bun Sernik!