publicat la 20.11.2024
publicat la 22.02.2024
publicat la 21.02.2024
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Varză murată cu legume la Multicooker
Ceapa, ardeiul, se curăță, se taie rondele și se pun la călit în puțin ulei, în vasul Multicooker-ului, setat la programul FRY, ptr cca.6 minute. Între timp se spală, curăță, toacă toate zarzavaturile, la fel și varza murată. După ce a expirat timpul de gătire, se...
Ciuperci făcute tocăniță
Ceapa și ardeii se curăță, se taie fideluță și se călesc ușor în ulei de măsline, într-un vas înalt, gen Wok;) După ce au devenit translucide, se adaugă ciupercile feliate, se asezonează de sare, se acoperă, atenție nu se adaugă niciun fel de lichid:D și...
Pleurotus și dovlecei prăjiți, aromatizați cu usturoi ( MULTICOOKER)
Ciupercile și dovleceii se curăță, apoi se taie fâșii, respectiv rondele și se asezonează cu condimentele de la Kotany. În vasul Multicooker de la Philips se pune uleiul, se conectează la sursa de curent, apoi se apasă butonul MENU, se selecrează programul FRY, se apasă...
Ciuperci țărănești
Usturoiul și ceapa se curăță, apoi se taie rondele, ciupercile se spală, dacă sunt micuțe se lasă întregi, altfel se taie în două;) și se pun la călit în puțin ulei de măsline, la dry cooker, fără niciun fel de apă, lăsându-se la...
Legume la Zepter
Legumele se curăță, se spală, se mărunțesc, se asezonează de mirodenii, apoi se așează artistic în minunatul vas Zepter, se acoperă și se lasă la foc mic până ce termocontrolul ajunge în zona verde. cca. 15 minute. În acest moment se oprește focul și se lasă la gătit, fără...
Vărzări
Maricica, mașina de frământat, copt pâine e ajutorul meu la aluaturi dospite. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia. (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!).Se programeaza...
Pleutorus fripte
Ciupercile curățate se pun la prăjit în puțin ulei încins, într-o tigaie, în cazul meu la Doubleta. După ce s-au perpelit puțin pe ambele părți se adaugă ceapa și usturoiul tocat mărunt, se acoperă, lăsându-se la înăbușit cca. 5 minute. Se...
Ciuperci cu praz, gogoșari în sos de muștar la Zepter
Prazul se curăță, se taie rondele și se pune la călit cu puțin ulei de măsline, în minunatul vas Zepter. Se lasă la foc mic cca 4 minute, până ce acul indicator de pe capac ajunge în zona verde. Apoi se adaugă ciupercile curățate și feliate, gogoșarii feliați...
Salată de pește afumat cu orez
Peștele afumat se mărunțește, se adaugă peste orezul fiert. Ceapa verde curățată, se toacă mărunt și se adaugă la amestecul de mai sus. Între timp se toacă, ardeiul kapia copt, se adaugă împreună cu caperele, măslinele și se asezonează salat de sare și piper. După...
Sărățele de post
Foietajul dezghețat, se taie fâșii, se unge cu puțin ulei de măsline, ketchup-ul Univer, se distribuie pe foaia de foietaj, apoi se presară sarea iodată și mix-ul de seminte. Sărățelele se transefră pe tava tapetată cu foaie de pergament. Se introduce tava in cuptorul...
Ciuperci la cuptor
Pălăriile de ciuperci curățate se așează într-o tavă termorezistentă, se asezonează de sare aromată ( http://www.bucataras.ro/retete/sare-cu-mirodenii-49813.html ), se stropesc cu puțin ulei de măsline și se dau la gătit în cuptorul preîncins cca. 20 de...
Mâncare de spanac cu ciuperci
Spanacul decongelat se călește în puțin ulei, împreună cu usturoiul curățat și pisat, cca. 5 minute la foc mic, neacoperit. Între timp codițele de ciuperci curățate se taie rondele și se adaugă la amestecul de ciuperci. Se completează cu cca. 500 ml apă...
Ciuperci pleutorus cu sos de smântână vegetală
Ceapa și ardeiul se curăță, apoi se feliază și se pune la dinstuit, în puțin ulei și apă, cca. 10 minute la foc mic, neacoperit. Între timp se curăță ciupercile, se feliază și se adaugă la amestecul de ceapă și ardei, lăsându-se la gătit cca. 10 minute,...
Borș de cartofi și dovlecei
Ceapa se curăță, se toacă mărunt apoi se dinstuiește în puțin ulei și apă, cca. 10 minute, la foc mediu. Apoi se adaugă zarzavaturile, curățate și tocate mărunt, cartofii, dovleceii, se completează cu apă, se asezonează de sare și se lasă la fiert cca. 30 de minute la...
Varza creata cu cartofi, o reteta delicioasa din bucataria bunicii
Cum se prepara Varza creata cu cartofi, o reteta delicioasa din bucataria bunicii: Prazul se curăță, se taie rondele și se pune al călit în puțin ulei și apă, apoi se adaugă cățeii de usturoi, curățați și tocați mărunt, plus cca. 1000 ml apă și se lasă la fiert cca....
Orez cu cartofi
Ceapa se curăță, se taie mărunt și se pune la călit în grăsime și puțină apă. Morcovul, ardeiu se curăță deasemenea și se taie mărunt, apoi se adaugă la ceapa călită. Cartofii curățați și tăiați mărunt se adaugă la mestecul de legume, împreună cu orezul,...
Legume la Zepter
Legumele se curăță se taie bucățele, se pun în vasul Zepter rece. Se amestecă ușor toate ingredientele, se asezonează de sare i verdețuri, apoi se acoperă vasul și se dă la foc mic, cca. 20 de minute, până ce indicatorul de pe capac,adică termocontrolul, ajunge...
Ghebe cu usturoi
Ghebele conservate în sare, se pun la fiert în apă clocotită de vreo 2 ori. În ultima apă se adaugă și 2 foi de dafin, pentru gust. Ghebele fierte și desărate se strecoară, se storc bine de lichid, apoi se ăun la prjit în puțin ulei la foc rapi, cca. 10 minute,...
Tocană de cartofi și ciuperci
Ceapa și ardeiii, se curăță și se toacă mărunt, se pun la dinstuit în puțin ulei și apă, la foc mediu, cca. 5 minute neacoperit. Apoi se adaugă cartofii tăiați în sferturi și ciupercile cubulețe, se asezonează de sare și piper, și se lasă la gătit cca. 15 minute la...
Cartofi și ceapă coapte în jar
Cartofii se spală, se crestează în două, se ”masează” cu margarină sau ulei. Mirodeniile se amestecă cu puțină sare, și se presară peste cartofi. Aceștia se împachetează în folie și se pun la copt în jar încins cca. 30 de minute. Ceapa se...
Fasole verde la vas Zepter
Fasolea verde este o legumă înzestrată cu virtuţi terapeutice deosebite. Cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr”, fasolea verde împiedică absorbţia zahărului şi este o sursă de proteine fără grăsimi. Preparatele din fasole verde au o influenţă...
Ghiveci de legume la Zepter
Legumele se curăță, se spală și se toacă mărunt. Vânăta se spală, se taie felii, se asezonează de sare și se lasă la odihnă cca. 15 minute. Ceapa, morcovul și ardeiul tocat mărunt se pun la călit în vasul Zepter din dotare, cu puțin ulei de măsline, cca. 3-4 minute...
Ostropel de ciuperci pleutorus
Ceapa, usturoiul și ciupercile su curăță și se toacă mărunt. Ceapa și usturouiul se călesc rapid în pușin ulei și apă. Dupa ce au devenit translucide se adaugă ciupercile tocate mărunt, se adaugă cca. 1 pahar de apă și se lasă la fiert înnăbușit cca. 25 de minute....
Cartofi noi cu verdețuri
Cartofii se curăță ușor sub jet de apă rece cu un burete de sârmă. Între timp se încinge uleiul într-un vas adânc, indicat ar fi unul de fontă. Cartofii se taie în bucăți mai mari, decât obișnuim pentru cartofii prăjiți, se pun la prăjit la...
Sarmale cu ciuperci și nucă
Se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, mărarul, se toacă mărunt, apoi se călesc în puțin ulei și apă. Se adaugă orezul curățat și miezul de nucă măcinat, se asezonează de sare piper și boia, apoi se lasă la răcit. Între timp se pregătesc foile de varză. Se...
Urzici cu ciuperci
Urzicile se curăță, se spală în mai multe ape și se clocotesc cca. 25 de minute, apoi se scurg de apă și se toacă mărunt. Ceapa și usturoiul se curăță, se toacă mărunt și se călesc în puțin ulei. Se adaugă urzicile, ciupercile, curățate și tăiate fideluțe, apă...
Aperitiv cu urzici și tofu
Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat. Între timp se curăță urzicile, se dau în clocot cca. 10 minute, se strecoară și se lasă la rece. După ce s-a dezghețat foietajul, se așează urzicile, se rade brânza tofu, apoi se sărează, piperează, se rulează, apoi...
Aperitiv cu avocado și Joya
Avocado, usturoiul, se curăță, se pun în tocător, se adaugă sare, piper, ulei după gust și un pahar de iaurt natur Soya, se mixează cca. 3 minute până ce se obține o pastă omogenă. Se servește ca și garnitură lângă cartofi prăjiți pentru cei care țin post sau...
Răsucite/învârtite cu gem de gutui și miez de migdale
Alautul de foietaj se lasă la dezghețat în frigider. Se intinde pe planșeta de lucru presarată cu făina, se taie cu rola de prăjituri sau cuțitul în dreptunghiuri . În mijlocul fiecărui dreptunghi se pune o linguriță de gem și bețișoare de migdale. Se unesc laturile...
Salată cu legume și tofu
Brocoli, dovleceii, roșiile se spală se curăță, se feliază, se asezonează de sare, piper și ulei de măsline. Legumele se pun la gătit în Friteuza Tefal, sau într-o tigaie DryCoker;), cca. 30 de minute. Între timp ceapa verde, leurda și mărarul se curăță, apoi se...