Se alege orezul, se spală în mai multe ape și apoi se pune la fiert cu multă apă. Cînd este aproape fiert, se ia cratița de pe foc, se strecoară orezul, se clătește în mai multe ape și se lasă puțin la scurs.
Când orezul s-a scurs, se pune în vasul...
Se curăță morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert într-un vas încăpător (o oală de 4 litri).
Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert. Când este aproape fiert, se ia de...
Se amestecă într-un vas cu diametru mic, făina, ouăle, sarea și laptele, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe, pentru a obține o compoziție mai groasă puțin decît aceea pentru clătite.
Când compoziția este gata, se toarnă ulei într-o crăticioară mică,...
Se amestecă zahărul cu ouăle, vanilia și uleiul până se dizolvă, după care se adaugă bicarbonatul stins cu oțet. În această compoziție se încorporează puțin câte puțin făina. La început, se folosește lingura pentru a amesteca ingredientele, dar...
Cotletele de porc se spală, se lasă puțin la scurs, după care se bat și se pun la baiț cu tot felul de condimente, pentru 3-4 ore, la frigider.
După acest interval de timp, se scot cotletele din frigider și se pun în tavă, cu apă și ulei, la cuptor, la foc potrivit. Din...
Carnea se spală, se scurge de apă și se porționează cubulețe. Se pune la foc mic, într-o crăticioară cu ulei încins, până se albește (se întoarce pe toate părțile), după care se toarnă peste ea două-trei pahare de apă și se lasă la foc iute, să fiarbă...
Se curăță, se spală și se pun legumele la fiert într-o oală mare, semiacoperită cu un capac.
Ceapa se curăță, se taie și se înmoaie puțin în ulei (nu se prăjește tare).
Se curăță, se spală, se zvântă și se taie frunzele de pătrunjel.
Feliile...
Se face o maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, amestecat cu o linguriță de muștar clasic, după care uleiul se încorporează puțin câte puțin, până rezultă o maioneză densă și legată bine.
Legumele se spală și se dau pe răzătoarea fină. Mărul se...
Se aleg caise proaspete, tari, nu prea mari și nu prea coapte, fără deficiențe. Se spală caisele și se curăță coaja foarte subțire, cu un cuțit bine ascuțit. Dacă fructele sunt mari, se taie în două. Odată curățate, se pun într-un vas, în care s-a dizolvat...
Reteta de preparare a papanasilor
Se amestecă brânza (care trebuie să fie bine scursă) cu cele două ouă, zahărul, vanilia, bicarbonatul și sarea până ce rezultă o compoziție uniformă. Când zahărul s-a dizolvat în această compoziție, se adaugă făina,...
Se scutură bine petalele pentru a îndepărta grăuncioarele de polen, după care se taie cu un foarfece de bucătărie curat (sau se rupe cu mâna) partea albă de la baza lor.
150 grame de petale se freacă ușor cu o jumătate de linguriță de sare de lămâie, până...
Se rup cozile de la păstăi și, dacă sunt mari, se rup și ele în două, după care se pun la fiert, la foc iute.
Între timp, se curăță și se spală codițele de ceapă verde, se zvântă și se taie inelușe, după care se pun într-o cratiță cu ulei, să se...
Se lasă foietajul la decongelat.
Se curăță conopida și broccoli, se desfac în buchețele și se fierb, separat, în apă cu sare, aproximativ 15 minute. Când sunt gata fierte, se scurg de apă și se lasă să se racorească.
Codițele de ceapă verde se spală, se...
Se aleg cartofi noi, mici de preferință, pentru a fi preparați întregi. Se curăță, se spală și se fierb cartofii întregi.
Între timp, se spală, se zvântă și se taie mărarul.
Varza se curăță de foile exterioare, se spală și se taie fin, după care se...
Pulpele se curăță bine, se spală și se pun la cuptor cu apă, ulei și condimente, la foc potrivit. Din când în când, se verifică starea lor și se stropesc cu sosul din tavă.
Când sunt gata rumenite, se scot din cuptor și se pot servi.
Se spală, se...
Pentru blat, se amestecă bine zahărul cu ouăle, uleiul, vanilia, amoniacul stins cu oțet (eu pun bicarbonat), până ce se dizolvă, după care se adaugă făina, puțin câte puțin, până devine un aluat elastic și potrivit de moale care să se poată întinde ușor....
Se taie cârnații și se prăjesc la foc mic, să se pătrundă bine și să se rumenească.
Se spală, se curăță și se taie legumele (kapia în rondele, ardeiul gras în bastonașe, ceapa în peștișori, usturoiul în feliuțe subțiri, iar roșiile în...
Șunca se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin.
Se bat ouăle cu sarea și piperul.
În tigaia încinsă, se toarnă ouăle bătute și se face focul mic. Cu paleta se înțeapă pe alocuri omleta, pentru a se coace bine pe toată suprafața, iar...
Fragii se aleg bine, unul câte unul, se pun într-o sită, se curăță de codițe și se cufundă de 2-3 ori în apă rece pentru a fi sigur curați.
Când s-au scurs bine se pun într-o farfurie adâncă (să fie plină cu vârf) și se lasă în...
Dulceata de capsuni reteta
Se aleg căpșunile de aproximativ aceeași dimensiune, se curăță de codițe se spală bine, cufundându-le de câteva ori în apă rece, pentru a se curăța de pământ și se lasă să se scurgă de apă.
Se introduc căpșunile...
Reteta de preparare a papanasilor
Se pune o oală cu aproximativ 2 litri de apă, la fiert, cu sare, pentru a fierbe în ea papanașii.
Se amestecă bine, brânza de vaci cu zahărul, vanilia, gălbenușul, făina albă, grisul, sarea și albușul bătut spumă. Când...
Se prepară chifteluțele din piept de pui, după rețeta mea de la https://www.bucataras.ro/retete/chiftelute-din-piept-de-pui-82754.html
Se curăță și se spală cartofii, după care se taie în forma dorită (de preferat în pătrățele, sau cubulețe ceva mai mari, iar dacă...
Se spală bine carnea de vițel și se pune la fiert, la foc iute la început, iar când se ridică spuma la suprafață, se adună cu o spumieră, se aruncă și se dă focul puțin mai mic, acoperind oala pe jumătate, cu un capac.
Între timp, se curăță, se spală și se...
Se amestecă bine brânza dulce cu smântâna, ouăle, zahărul, sarea, bicarbonatul și untul topit. Peste această compoziție, se toarnă laptele și apoi se adaugă mălaiul și făina, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Compoziția trebuie să fie lichidă, dar mai...
Se răzuie cașcavalul și se taie mărunt șunca presată.
Mărarul se alege, se spală, se scurge de apă și se taie.
Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă cu bicarbonatul. Se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, mixând întruna.
După ce...
Se taie ciocolata în mici bucățele, care vor fi încorporate în brioșe.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă. După ce au început să crească, se adaugă zahărul pe rând, câte o lingură și apoi, vanilia.
Se adaugă și...
Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert.
Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare.
Roșiile se...
Cum se prepara Snitel parizian din piept de pui reteta ca la mama acasa
Se spală pieptul de pui și se lasă să se scurgă de apă într-o strecurătoare.
Din ouă, sare, piper și făină se prepară compoziția pentru șnițele, un aluat ca acela pentru clătite, mixând bine,...
Se curăță, se spală și se lasă pieptul de pui să se scurgă de apă.
Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se topește în ulei și se lasă la răcit și la scurs de ulei.
Se macină fin pieptul de pui și se amestecă apoi cu ceapa topită și...
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Ciocolata cu lapte se sfarmă/taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru încorporare în brioșe.
Se pun formele de brioșe în tava specială.
Se amestecă untul cu zahărul și cu lingura de cacao. Se adaugă...
Orez cu lapte
Se alege orezul, se spală în mai multe ape și apoi se pune la fiert cu multă apă. Cînd este aproape fiert, se ia cratița de pe foc, se strecoară orezul, se clătește în mai multe ape și se lasă puțin la scurs. Când orezul s-a scurs, se pune în vasul...
Ciorbita de rosii cu orez
Se curăță morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert într-un vas încăpător (o oală de 4 litri). Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert. Când este aproape fiert, se ia de...
Aperitiv floricele cu cașcaval
Se amestecă într-un vas cu diametru mic, făina, ouăle, sarea și laptele, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe, pentru a obține o compoziție mai groasă puțin decît aceea pentru clătite. Când compoziția este gata, se toarnă ulei într-o crăticioară mică,...
Desert prajitura cu nuci si smantana
Se amestecă zahărul cu ouăle, vanilia și uleiul până se dizolvă, după care se adaugă bicarbonatul stins cu oțet. În această compoziție se încorporează puțin câte puțin făina. La început, se folosește lingura pentru a amesteca ingredientele, dar...
Cotlet de porc la tava, cu cartofi natur
Cotletele de porc se spală, se lasă puțin la scurs, după care se bat și se pun la baiț cu tot felul de condimente, pentru 3-4 ore, la frigider. După acest interval de timp, se scot cotletele din frigider și se pun în tavă, cu apă și ulei, la cuptor, la foc potrivit. Din...
Tochitura moldoveneasca
Carnea se spală, se scurge de apă și se porționează cubulețe. Se pune la foc mic, într-o crăticioară cu ulei încins, până se albește (se întoarce pe toate părțile), după care se toarnă peste ea două-trei pahare de apă și se lasă la foc iute, să fiarbă...
Supa-crema de legume, cu crutoane
Se curăță, se spală și se pun legumele la fiert într-o oală mare, semiacoperită cu un capac. Ceapa se curăță, se taie și se înmoaie puțin în ulei (nu se prăjește tare). Se curăță, se spală, se zvântă și se taie frunzele de pătrunjel. Feliile...
Salata de telina cu maioneza
Se face o maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, amestecat cu o linguriță de muștar clasic, după care uleiul se încorporează puțin câte puțin, până rezultă o maioneză densă și legată bine. Legumele se spală și se dau pe răzătoarea fină. Mărul se...
Dulceata de caise
Se aleg caise proaspete, tari, nu prea mari și nu prea coapte, fără deficiențe. Se spală caisele și se curăță coaja foarte subțire, cu un cuțit bine ascuțit. Dacă fructele sunt mari, se taie în două. Odată curățate, se pun într-un vas, în care s-a dizolvat...
Desert reteta de preparare a papanasilor prajiti
Reteta de preparare a papanasilor Se amestecă brânza (care trebuie să fie bine scursă) cu cele două ouă, zahărul, vanilia, bicarbonatul și sarea până ce rezultă o compoziție uniformă. Când zahărul s-a dizolvat în această compoziție, se adaugă făina,...
Dulceata de trandafiri
Se scutură bine petalele pentru a îndepărta grăuncioarele de polen, după care se taie cu un foarfece de bucătărie curat (sau se rupe cu mâna) partea albă de la baza lor. 150 grame de petale se freacă ușor cu o jumătate de linguriță de sare de lămâie, până...
Trufandale - Pastai prajite, cu usturoi si mamaliguta
Se rup cozile de la păstăi și, dacă sunt mari, se rup și ele în două, după care se pun la fiert, la foc iute. Între timp, se curăță și se spală codițele de ceapă verde, se zvântă și se taie inelușe, după care se pun într-o cratiță cu ulei, să se...
Foietaj cu broccoli si conopida
Se lasă foietajul la decongelat. Se curăță conopida și broccoli, se desfac în buchețele și se fierb, separat, în apă cu sare, aproximativ 15 minute. Când sunt gata fierte, se scurg de apă și se lasă să se racorească. Codițele de ceapă verde se spală, se...
Trufandale - Cartofi noi cu salata de varza noua
Se aleg cartofi noi, mici de preferință, pentru a fi preparați întregi. Se curăță, se spală și se fierb cartofii întregi. Între timp, se spală, se zvântă și se taie mărarul. Varza se curăță de foile exterioare, se spală și se taie fin, după care se...
Pulpe de pui la tava cu legume la aburi
Pulpele se curăță bine, se spală și se pun la cuptor cu apă, ulei și condimente, la foc potrivit. Din când în când, se verifică starea lor și se stropesc cu sosul din tavă. Când sunt gata rumenite, se scot din cuptor și se pot servi. Se spală, se...
Desert prajitura Alba ca zapada
Pentru blat, se amestecă bine zahărul cu ouăle, uleiul, vanilia, amoniacul stins cu oțet (eu pun bicarbonat), până ce se dizolvă, după care se adaugă făina, puțin câte puțin, până devine un aluat elastic și potrivit de moale care să se poată întinde ușor....
Cus-cus cu carnati de casa
Se taie cârnații și se prăjesc la foc mic, să se pătrundă bine și să se rumenească. Se spală, se curăță și se taie legumele (kapia în rondele, ardeiul gras în bastonașe, ceapa în peștișori, usturoiul în feliuțe subțiri, iar roșiile în...
Aperitiv omleta portofel cu sunca si cașcaval
Șunca se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se bat ouăle cu sarea și piperul. În tigaia încinsă, se toarnă ouăle bătute și se face focul mic. Cu paleta se înțeapă pe alocuri omleta, pentru a se coace bine pe toată suprafața, iar...
Dulceata de fragi
Fragii se aleg bine, unul câte unul, se pun într-o sită, se curăță de codițe și se cufundă de 2-3 ori în apă rece pentru a fi sigur curați. Când s-au scurs bine se pun într-o farfurie adâncă (să fie plină cu vârf) și se lasă în...
Dulceata de capsuni reteta
Dulceata de capsuni reteta Se aleg căpșunile de aproximativ aceeași dimensiune, se curăță de codițe se spală bine, cufundându-le de câteva ori în apă rece, pentru a se curăța de pământ și se lasă să se scurgă de apă. Se introduc căpșunile...
Desert reteta de preparare a papanasilor fierti
Reteta de preparare a papanasilor Se pune o oală cu aproximativ 2 litri de apă, la fiert, cu sare, pentru a fierbe în ea papanașii. Se amestecă bine, brânza de vaci cu zahărul, vanilia, gălbenușul, făina albă, grisul, sarea și albușul bătut spumă. Când...
Chiftelute din piept de pui, cu cartofi noi
Se prepară chifteluțele din piept de pui, după rețeta mea de la https://www.bucataras.ro/retete/chiftelute-din-piept-de-pui-82754.html Se curăță și se spală cartofii, după care se taie în forma dorită (de preferat în pătrățele, sau cubulețe ceva mai mari, iar dacă...
Supa de mugur de vitel, cu chimen
Se spală bine carnea de vițel și se pune la fiert, la foc iute la început, iar când se ridică spuma la suprafață, se adună cu o spumieră, se aruncă și se dă focul puțin mai mic, acoperind oala pe jumătate, cu un capac. Între timp, se curăță, se spală și se...
Desert malai dulce (Alivenci)
Se amestecă bine brânza dulce cu smântâna, ouăle, zahărul, sarea, bicarbonatul și untul topit. Peste această compoziție, se toarnă laptele și apoi se adaugă mălaiul și făina, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Compoziția trebuie să fie lichidă, dar mai...
Aperitiv briose sarate
Se răzuie cașcavalul și se taie mărunt șunca presată. Mărarul se alege, se spală, se scurge de apă și se taie. Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă cu bicarbonatul. Se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, mixând întruna. După ce...
Desert briose pufoase cu ciocolata, pentru cafea
Se taie ciocolata în mici bucățele, care vor fi încorporate în brioșe. Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă. După ce au început să crească, se adaugă zahărul pe rând, câte o lingură și apoi, vanilia. Se adaugă și...
Bors de perisoare
Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert. Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare. Roșiile se...
Snitel parizian din piept de pui reteta ca la mama acasa
Cum se prepara Snitel parizian din piept de pui reteta ca la mama acasa Se spală pieptul de pui și se lasă să se scurgă de apă într-o strecurătoare. Din ouă, sare, piper și făină se prepară compoziția pentru șnițele, un aluat ca acela pentru clătite, mixând bine,...
Chiftelute din piept de pui
Se curăță, se spală și se lasă pieptul de pui să se scurgă de apă. Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se topește în ulei și se lasă la răcit și la scurs de ulei. Se macină fin pieptul de pui și se amestecă apoi cu ceapa topită și...
Desert briose cu ciocolata, pentru ceai
Se separă albușurile de gălbenușuri. Ciocolata cu lapte se sfarmă/taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru încorporare în brioșe. Se pun formele de brioșe în tava specială. Se amestecă untul cu zahărul și cu lingura de cacao. Se adaugă...