O mâncare pentru copii și pentru cei cărora le place să-și amintească de copilărie sau care au păstrat gusturile acestei vârste fragede.
S-ar zice că e o mâncare ușor de făcut, foarte simplă... Și totuși nu îndeajuns de simplă, de vreme ce au apărut și în comerț păhăruțe/borcănele cu orez cu lapte, asta însemnând că există și persoane pentru care timpul este prea scurt pentru a-l pierde cu gătitul acestui fel de mâncare și atunci preferă să-l cumpere, gata preparat...
Se alege orezul, se spală în mai multe ape și apoi se pune la fiert cu multă apă. Cînd este aproape fiert, se ia cratița de pe foc, se strecoară orezul, se clătește în mai multe ape și se lasă puțin la scurs.
Când orezul s-a scurs, se pune în vasul în care se va prepara, cu zahărul, vanilia și laptele. Se amestecă bine, să se dizolve zahărul și se dă vasul la foc potrivit, având grijă să nu se umfle orezul cu lapte și să nu se prindă.
După câteva clocote se verifică dacă orezul a fiert total și dacă este suficient de dulce, după preferință. Se oprește focul de la aragaz, se acoperă vasul cu un capac și se lasă cam un sfert de oră, după care se servește cald, în boluri, sau în cești mai mari, de supă.
Se decorează cu pudră de scorțișoară.
1
Spălați bine orezul, până ce apa este curată, nu albicioasă.
2
Clătiți bine orezul semifiert, înainte de a-l pune în lapte.
3
Supravegheați preparatul (oricum se face foarte repede) pentru că se poate revărsa peste marginile vasului, sau se poate prinde de fundul cratiței.