Reteta de preparare a papanasilor
După ce am postat în urmă cu ceva timp rețeta pentru păpanași fierți, a venit vremea să prezint și papanașii prăjiți. Dacă papanașii fierți sunt dietetici și sănătoși, papanașii prăjiți sunt mai buni, mai parfumați și mai pufoși. E o rețetă pe care o fac destul de des, pentru că ne plac acești papanași, pentru că sunt buni de pus la pachet și pentru că săptămânal cumpăr din piață produse lactate.
La noi în zonă papanașii se fac ca niște chiftele. Fiind pufoși (dar consistenți), dulci și parfumați, acești papanași se mănâncă așa cum sunt, ca atare, fără smântână sau dulceață, pentru că au tot ce trebuie...
Reteta de preparare a papanasilor
Se amestecă brânza (care trebuie să fie bine scursă) cu cele două ouă, zahărul, vanilia, bicarbonatul și sarea până ce rezultă o compoziție uniformă. Când zahărul s-a dizolvat în această compoziție, se adaugă făina, puțin câte puțin, amestecând cu atenție să nu se formeze cocoloașe.
Se formează papanașii (ca niște chiftele) și se pun pe planșetă, până se adună mai mulți.
Se încinge uleiul în tigaie și apoi se pun la prăjit papanașii, dar la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos. Când uleiul scade în tigaie, trebuie completat, în caz contrar există riscul ca papanașii să se ardă. Se scot papanașii prăjiți cu o paletă și se pun într-un vas în care s-a pus hărtie absorbantă, care va prelua excesul de ulei.
Se servesc calzi, sau reci.
1
Dacă brânza nu este bine scursă, va trebui să suplimentați cantitatea de făină, pentru ca papanașii să nu fie prea moi.
2
Pregătiți pe planșetă mai mulți papanași pentru prăjit, ca să nu se ardă uleiul degeaba, cu puțini papanași.
3
Formați alți papanași în timp ce-i prăjiți pe cei din tigaie, pentru a-i înlocui pe cei care sunt gata. Între timp, supravegheați cu atenție ce se întâmplă în tigaie, să nu ardeți papanașii.
4
Încingeți uleiul în tigaie, înainte de a prăji papanașii, dar prăjiți-i la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos.
5
Completați ulei în tigaie, atunci când scade, pentru ca papanașii să nu se ardă.
6
Pentru ca papanașii să se rumenească frumos și să nu se ardă, nivelul de ulei din tigaie trebuie să ajungă la jumătatea papanașilor.
7
În vasul în care scoateți papanașii prăjiți, puneți prosoape de bucătărie din hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.