Cotletul de porc, cu sau fără grasime, depinde cum preferă fiecare, este o mâncare sățioasă, iar dacă îi asociem niște cartofi natur și o salată de varză, atunci avem un meniu foarte bun și consistent.
Cotletele de porc se spală, se lasă puțin la scurs, după care se bat și se pun la baiț cu tot felul de condimente, pentru 3-4 ore, la frigider.
După acest interval de timp, se scot cotletele din frigider și se pun în tavă, cu apă și ulei, la cuptor, la foc potrivit. Din când în când, se întorc cotletele și se stropesc cu sosul din tavă. Când sosul a scăzut și cotletele s-au rumenit, se oprește focul la cuptor.
Cât timp cotletele sunt în cuptor, se curăță, se spală și se taie cartofii, după care se pun la fiert, în apă cu sare, la foc iute. Când sunt fierți, se oprește focul și se scurge apa, cartofii fiind astfel gata pentru a fi serviți.
Se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel și mărarul.
Se curăță, se spală și se taie fin varza, după, care se lasă 5 minute în apă cu oțet și sare. După ce s-a pătruns de aceste condimente, se scoate și se amestecă ușor cu mărarul tăiat fin. Dacă mai este necesar, se mai poate condimenta cu sare. Cine vrea, poate turna peste această salată cîteva picături de ulei, sau de oțet, dacă mai este nevoie.
Se montează farfuria. Se pune în farfurie cotletul, cartofii fierți, peste care se pun așchii de unt, din belșug și frunze de pătrunjel, tocate mărunt. Se servește cu salată de varză, sau cu orice altă salată preferată.
1
Cotletul de porc fiind o carne mai slabă și mai uscată, e bine să fie luate felii cu puțin grasime care va da gust bun mâncării, chiar dacă nu se mănâncă grăsimea.
2
Pentru că este o carne mai uscată, e bine să fie bătută și ținută puțin în baiț, ca să se frăgezească.
3
Nu lăsați carnea să se ardă în cuptor, chiar dacă vă place mai bine "făcută", pentru ca astfel se usucă.