Majoritatea oamenilor ar întreba astăzi de ce să facem tăiței, când există atâtea tipuri de paste făinoase de vânzare și când suntem atât de ocupați... Ei, bine, eu cred că, din când în când merită să facem tăiței de casă, pentru a simți gustul special al produsului de casă, pentru a trăi senzații gustative de odinioară (sau pe care nu le-am simțit niciodată) și ca să fim mândri de ce suntem în stare.
Pentru că nu e deloc greu să facem tăiței...
Se face un aluat consistent și elastic din făină, ouă, sare și apă.
Se porționează aluatul în funcție de mărimea planșetei pe care veți întinde foile. Se ia o bucată de aluat și se întinde bine cu sucitorul, pe planșeta presărată cu făină. După ce ați întins bine foaia, se dă deoparte, pe un plan drept tapetat cu făină și se continuă aceeași operațiune cu celelalte bucăți de aluat. Toate foile se lasă puțin la uscat, după care se taie fâșii, pe dimensiunea aparatului de făcut tăiței. Se ia fiecare fâșie, se trece prin aparat, după care se pun tăițeii la uscat, pe un plan drept, sau atârnați pe o vergea.
Tăițeii se lasă la loc curat, umbros și aerisit, ca să se usuce complet, după care se pun în pungi de hârtie sau de pânză de bumbac și se depozitează în cămară, la un loc ferit de căldură și umezeală.
1
Folosiți ouă de la găini de curte (sunt mai galbene, mai gustoase și mai sănătoase).
2
Întindeți foaia cât de subțire puteți.
3
Dacă nu aveți aparat pentru tăiței, puteți să tăiați foile cu cuțitul. Lăsați foile să se zvânte mai bine, dați-le cu multă făină, ca să nu se lipească unele de altele, când le veți rula sau suprapune și tăiați-le cum doriți. Apoi procedați la uscarea și depozitarea lor, conform recomandărilor din rețetă.
4
Nu faceți cantități mari de tăiței, decât dacă aveți nevoie. E mai bine să aveți tăiței proaspăt făcuți, pentru că nu durează mult prepararea lor.