E vremea păstăilor fragede și trebuie să facem deja provizii pentru iarnă, înainte ca soarele puternic să le usuce și să le facă ațoase.
Congelarea legumelor pentru iarnă mi se pare o soluție mult mai bună decât aceea a păstrării lor în borcane, pentru că nu ocupă mult loc și nu există riscul de a se deteriora. Singura problemă este ca spațiul pentru congelare să fie suficient.
Pentru că am avut (și am mai auzit și de la alții) experiența neplăcută a păstăilor congelate care nu mai fierb, de câțiva ani pun la congelator păstăi semifierte, așa cum optez pentru semipreparatele din vinete, sau din ardei grași.
Nu se compară gustul păstăilor preparate astfel, cu cel al fasolei verzi cumpărate din comerț.
Avantajul păstăilor semifierte și congelate este că mâncarea se va prepara foarte repede, la nevoie.
Din aceste ingrediente am făcut 9 pungi de căte două porții fiecare.
Se aleg și se curăță păstăile (fasolea verde). Rupeți păstăile, dacă sunt prea mari.
Se spală păstăile în căteva ape și apoi se pun la opărit într-o oală mare, în care clocotește apa cu sare (1 lingură de sare, la 1 litru de apă). Se țin la opărit 5-7 minute, după care se scot într-un vas, se lasă să se scurgă de apă și să se racorească.
Când păstăile s-u răcorit, se pun ordonat în câte două pungi de unică folosință și se dau la congelator.
1
Nu puneți multe păstăi în pungi, pentru că un pachet mai mare este mai greu de aranjat în sertarul congelatorului. Faceți pungi mai mici (maxim două porții) pentru că la nevoie, dacă veți vrea să preparați mai multe porții, puteți folosi mai multe pungi cu fasole verde.
2
Când veți decongela păstăile pentru preparare, folosiți și lichidul pe care-l lasă și care are un gust bun, pentru că din ele provine.