Este prăjitura mea preferată! Fină, consistentă, rafinată, cu un gust aparte, pe care o fac, de obicei iarna, când temperatura scăzută este mai generoasă cu ingredientele sensibile la căldură.
Se amestecă zahărul cu ouăle, vanilia și uleiul până se dizolvă, după care se adaugă bicarbonatul stins cu oțet. În această compoziție se încorporează puțin câte puțin făina. La început, se folosește lingura pentru a amesteca ingredientele, dar când compoziția se îngroașă, se frământă cu mâna și se încorporează făina, în așa fel încât să rezulte un aluat elastic, potrivit de moale, pentru a fi întins pe fundul tăvii.
Se împarte aluatul în 4 părți egale și pe rănd, se întinde fiecare bucată de aluat pe fundul tăvii și se coace la cuptor la foc mic, doar pentru a se usca foile, nu pentru a le rumeni tare.
Când toate foile au fost coapte, se pregătește crema. Se amestecă smântâna cu zahărul și vanilia (până se dizolvă), iar apoi se încorporează nuca măcinată. La urmă se adaugă esență de rom, după gust.
Se ung foile, pe rând, suprapunându-se, cu umplutura de nuci cu smântână, se acoperă cu o foaie albă de hârtie curată, se pune o greutate peste prăjitură, pentru a presa foile unse și se dă la rece, până a doua zi.
Între timp, se prăjesc în cuptor nucile pentru decor și se taie mărunt.
A doua zi, se unge prăjitura cu mierea de albine și se decorează cu nucile prăjite și tăiate mărunt. Apoi se taie prăjitura în formă de romburi și se ține la rece, pentru că ingredientele sunt sensibile la căldură.
1
Nu folosiți smântână din comerț, pentru că are consistența și gustul iaurtului. Cumpărați smântână din piață, să fie naturală, groasă și onctuoasă.
2
Nu rumeniți foile în cuptor pentru că se usucă prea tare și va trebui să așteptați mai mult timp ca să se înmoaie, sau să le însiropați.
3
Pielița de la miezul de nuci prăjite este amară, așa că ar fi bine să o îndepărtați, înainte de a le tăia mărunt.