O rețetă delicioasă și ușor de preparat, mai ales pentru cei care știu cât de recomandate sunt conopida și broccoli, dar nu le place gustul lor. Ingredientele folosite și modul de preparare dau acestor legume o savoare specială.
Eu am numit această creație personală, BROCCONO, din contopirea silabelor inițiale ale cuvintelor ce denumesc legumele de bază ale tartei.
Se lasă foietajul la decongelat.
Se curăță conopida și broccoli, se desfac în buchețele și se fierb, separat, în apă cu sare, aproximativ 15 minute. Când sunt gata fierte, se scurg de apă și se lasă să se racorească.
Codițele de ceapă verde se spală, se zvântă și se taie inelușe.
Cele 4 ouă se bat cu puțină sare. Se răzuie telemeaua și se pune în ouă.
Când foietajul este decongelat, se taie și se tapetează cu el fundul și pereții a două vase rotunde de Jena (cu diametrul de 18 cm) după care se înțeapă ușor cu o furculiță și se dau la cuptor pentru 3-4 minute.
Se scot vasele de Jena din cuptor și se pun în ele codițele de ceapă verde, amestecul de ouă și telemea, după care se aranjează frumos buchețelele de broccoli și de conopidă. La sfârșit, se pune cașcavalul răzuit și se dau vasele la cuptor, la foc potrivit.
Când tartele sunt aproape rumenite, se scot din cuptor, se ung cu un ou bătut spumă și se mai dau puțin la cuptor, până se rumenesc. Se scot vasele din cuptor, se lasă puțin să se răcorească, după care se desprinde ușor tarta cu un cuțit, de jur împrejurul vasului Jena. Se taie sub forma unor felii de tort.
Se servesc calde.
1
Puteți folosi și vase de Jena dreptunghiulare. Eu am preferat aceste vase rotunde, pentru că sunt mai puțin adânci și deci, mai ușor de manevrat.
2
Verificați dacă legumele sunt fierte, înainte de a le lua de pe foc.
3
Tapetați și pereții laterali ai vasului cu foietaj, dacă nu, feliile de tartă s-ar putea desface, la tăiere.