Există acum în Franța (și în alte țări din lume) peste 800 de rețete de croque-monsieur, pentru că fiecare chef, sau bucătar obișnuit a încercat să armonizeze ingredintele cu noile gusturi ale clientelei.
Am mâncat prima dată un croque-monsieur în sudul Franței, în vara anului 2000 și mi s-a părut foarte bun, dar mult mai tărziu mi-am dat seama cât de ușor este de făcut și că el este, de fapt, un sandviș cald, atât de bun și sățios la micul dejun.
Croque-monsieur se poate prepara la cuptor, în tigaie, sau la grill/sandwich maker.
Se unge o felie de pâine cu unt moale, se suprapune peste ea felia de cașcaval și apoi felia de șuncă.
Se acoperă totul cu cealaltă felie de pâine (care poate fi unsă și ea cu unt, dacă vă place ca sandvișul să fie mai onctuos).
Se preîncălzește grill-ul sau sandwich maker-ul și, când temperatura este potrivită, se pune sandvișul la preparat. Cand sandvișul s-a rumenit bine, se scoate din sandwich maker și se pune în farfurie.
Cine vrea, poate să pună peste sandvișul proaspăt scos din aparat încă o felie de cașcaval, sau chiar de brânză topită feliată, ca să se topească puțin și să intre în textura pâinii. În acest caz, la prepararea sandvișului, nu se va unge cu unt și a doua felie, cea de deasupra.
Cine vrea ca sandvișul său să fie mai consistent, poate să mai pună o felie de șuncă, peste cea de cașcaval.
Cașcavalul se poate pune răzuit.
1
Folosiți pâine toast care se pretează foarte bine la acest tip de sandviș.
2
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie ușor tartinabil. În caz contrar, pâinea se va rupe, când veți încerca să întindeți untul rece de la frigider.
3
Croque-monsieur se mănâncă imediat ce este gata, cald.
4
Există foarte multe feluri de croque-monsieur, cu tot felul de ingrediente și rămâne la alegerea fiecăruia din care să-și facă.