Cartofi cu smantana si marar o mancare economica, gustoasa si usoara
O mâncare economică, gustoasă, ușoară (și ușor de preparat) pentru cei cărora nu le plac mâncărurile grele și consistente, dar și pentru copiii care vor mâncăruri moi, cu sos.
Cum se prepara Cartofi cu smantana si marar o mancare economica, gustoasa si usoara
Se curăță, se spală bine și se taie cartofii în forma dorită.
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește ușor, până se înmoaie, la foc mic.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se pun cartofii tăiați și usturoiul feliat peste ceapa călită, se toarnă peste ei apă, cât să-i depășească cu 1,5-2 cm și se lasă cratița să fiarbă înăbușit, la foc mic.
Între timp, se amestecă smântâna cu făina și condimentele, având grijă să nu se formeze cocoloașe, după care se subțiază cu 1/2 pahar de apă.
Când cartofii sunt aproape fierți, se toarnă sosul din smântână peste ei și se mai lasă să fiarbă câteva clocote, având grijă să nu se prindă mâncarea de fundul cratiței. După câteva minute, se oprește focul de la aragaz, se presară mărarul tăiat peste mâncare, se amestecă și apoi se acoperă cratița cu un capac pentru un sfert de oră. După acest interval de timp, se pot servi. Cine vrea, poate să mănânce cu paine de casa sau mamaliguta. Recomandam si salata de cartofi.
1
Alegeți cartofi roșii, care nu se sfarmă când sunt gătiți.
2
Aveți grijă să nu ardeți ceapa. Trebuie doar să se înmoaie puțin, să devină transparentă.
3
Cine nu vrea să prăjească ceapa, o poate pune crudă la fiert, dar ceapa călită puțin și usturoiul dau un gust foarte bun acestui fel de mâncare.
4
Nu puneți multă apă la fiert, ca să nu trebuiască să fierbeți prea mult cartofii (care s-ar putea sfărma) pentru a scădea apa.
5
Dacă apa a scăzut prea mult și cartofii nu sunt încă fierți, mai completați cu puțină apă.
6
După ce puneți sosul de smântână, nu mai lăsați mâncarea pe foc decât 3-4 minute, ca să nu se prindă de fundul cratiței.