Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, ca pentru un pireu de cartofi, după care se pun cu apă și 1 praf de sare la fiert, la foc iute.
Când sunt fierți, se scurg de apă, se pasează, se adaugă cele două linguri de ulei și 1 praf de sare, după care se lasă la...
Aluatul de foietaj se decongelează și se subțiază cu un sucitor, pe planșeta presărată cu făină, până ajunge la dimensiunea de 1-1,5 milimetri grosime. Se înțeapă foaia cu furculița, pentru a nu se umfla în cuptor.
Cu o formă rotundă, sau cu un pahar cu o...
Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust.
Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă.
La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un...
Cele două ouă se fierb tari, se decojesc și se rețin doar gălbenușurile.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Se decongelează aluatul de foietaj și se întinde cu sucitorul, pentru a se subția, cam de 1-1,5 milimetri grosime. Se taie aluatul în...
Feliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin.
Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul și sarea.
Din pachetul de foietaj se ia doar o jumătate...
Ciocolata se taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru a fi încorporată în brioșe.
Formele de brioșe se pun în tava specială.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Se amestecă untul cu zahărul, până se face spumă, se adaugă și...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare.
Kaiserul se taie în felii de 5-6 milimetri grosime și se prăjește în ulei, pînă se înmoaie și se rumenește puțin.
Cașcavalul se răzuie pe răzătoarea fină....
Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.
Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la...
Melcișorii se pun la fiert într-o oală cu multă apă fierbinte, sărată.
Între timp, se răzuie telemeaua și cașcavalul și se bat bine cele 3 ouă.
Când pastele sunt aproape fierte, se strecoară, se clătesc de două ori în apă rece și se lasă puțin la...
Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază.
Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca...
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu.
Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe.
Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul,...
Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească.
Se pun prunele la cuptor,...
Prunele se spală bine și se lasă la scurs.
Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea.
Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit...
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie.
Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas...
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic,...
Conopida se alege de frunzele verzi, se spală în apă rece, se desface în buchețele și se ține în apă cu sare timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se pune la fiert în apă clocotită în care a fost dizolvată sare. După 10 minute, când...
Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă.
Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până...
Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.
Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve...
Se freacă untul moale cu zahărul pudră, se adaugă smântâna și oul, iar când compoziția s-a omogenizat se adaugă făina. Rezultă un aluat moale, fraged care se va ține în frigider cel puțin 30 minute.
Între timp, se spală merele, se curăță de coji, de...
Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare.
Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se...
Se face o salată asortată, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/salata-asortata-de-vara-83969.html
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Cartofii se curăță de coji, se spală bine, se taie în cubulețe mai mari și se pun la fiert...
Se taie telemeaua în cubulețe mici.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se spală castraveții, se curăță de coji și se taie feliuțe subțiri.
Roșiile se spală și se taie feliuțe.
Ardeii se spală, se aleg de cotoare și semințe, după...
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul....
Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii.
Se dau prunele prin mașina de tocat, iar apoi se adaugă 1 kg de zahăr, se amestecă bine și se dă vasul în cuptor, la foc iute,...
Carnea se spală și se pune la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este nevoie și apoi se lasă să fiarbă acoperit. Se completează cu apă caldă, când scade prea mult.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se mărunțesc, după care se pun la...
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie în forma dorită (de preferat în cubulețe ceva mai mari) și se pune în cratiță cu ulei, să se albească, la foc mic, pe toate fețele. După ce această operațiune a avut loc, se toarnă 500-600 ml apă peste...
Se amestecă făina cu untul moale, apoi se adaugă smântâna, gălbenușurile și sarea.
Se frământă bine aceste ingrediente, după care se lasă aluatul 30 de minute la frigider.
După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie...
Șunca presată se taie cubulețe.
Se curăță, se spală în două-trei ape și se feliază ciupercuțele, după care se călesc în ulei, la foc mic. Când apa lăsată de ciupercuțe a scăzut, se adaugă șunca presată și se călește și ea puțin, cu ciupercuțele....
Cnedle
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, ca pentru un pireu de cartofi, după care se pun cu apă și 1 praf de sare la fiert, la foc iute. Când sunt fierți, se scurg de apă, se pasează, se adaugă cele două linguri de ulei și 1 praf de sare, după care se lasă la...
Desert cosulete cu frisca si fragi din dulceata
Aluatul de foietaj se decongelează și se subțiază cu un sucitor, pe planșeta presărată cu făină, până ajunge la dimensiunea de 1-1,5 milimetri grosime. Se înțeapă foaia cu furculița, pentru a nu se umfla în cuptor. Cu o formă rotundă, sau cu un pahar cu o...
Mamaliguta cu branza si smantana
Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust. Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă. La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un...
Aperitiv rulouri umplute cu branza
Cele două ouă se fierb tari, se decojesc și se rețin doar gălbenușurile. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Se decongelează aluatul de foietaj și se întinde cu sucitorul, pentru a se subția, cam de 1-1,5 milimetri grosime. Se taie aluatul în...
Aperitiv cornulete pizza
Feliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul și sarea. Din pachetul de foietaj se ia doar o jumătate...
Desert briose cu ciocolata si visine din dulceata
Ciocolata se taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru a fi încorporată în brioșe. Formele de brioșe se pun în tava specială. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se amestecă untul cu zahărul, până se face spumă, se adaugă și...
Cartofi cu ceapa, kaiser si cascaval la cuptor
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Kaiserul se taie în felii de 5-6 milimetri grosime și se prăjește în ulei, pînă se înmoaie și se rumenește puțin. Cașcavalul se răzuie pe răzătoarea fină....
Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni
Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit. Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la...
Melcisori cu telemea, la cuptor
Melcișorii se pun la fiert într-o oală cu multă apă fierbinte, sărată. Între timp, se răzuie telemeaua și cașcavalul și se bat bine cele 3 ouă. Când pastele sunt aproape fierte, se strecoară, se clătesc de două ori în apă rece și se lasă puțin la...
Turtite la tigaia grill
Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...
Piept de pui cu smantana si galuste de faina
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază. Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca...
Aperitiv de post: rosii umplute cu salata de vinete
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu. Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Gogosari feliati in otet
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe. Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul,...
Magiun de prune cu nuci
Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească. Se pun prunele la cuptor,...
Compot de prune
Prunele se spală bine și se lasă la scurs. Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea. Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit...
Conopida cu branzeturi la cuptor
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie. Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas...
Ciorba de legume cu afumaturi, acrita cu varza murata
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic,...
Conopida pane, invelita in cascaval
Conopida se alege de frunzele verzi, se spală în apă rece, se desface în buchețele și se ține în apă cu sare timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se pune la fiert în apă clocotită în care a fost dizolvată sare. După 10 minute, când...
Desert cremsnit
Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă. Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până...
Gem de prune (2)
Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos. Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve...
Desert tarta cu mere, afine si dulceata de trandafiri
Se freacă untul moale cu zahărul pudră, se adaugă smântâna și oul, iar când compoziția s-a omogenizat se adaugă făina. Rezultă un aluat moale, fraged care se va ține în frigider cel puțin 30 minute. Între timp, se spală merele, se curăță de coji, de...
Fasole cu ciolan afumat
Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare. Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se...
Cartofi la tigaie, cu salata asortata
Se face o salată asortată, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/salata-asortata-de-vara-83969.html Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Cartofii se curăță de coji, se spală bine, se taie în cubulețe mai mari și se pun la fiert...
Salata asortata de vara
Se taie telemeaua în cubulețe mici. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Se spală castraveții, se curăță de coji și se taie feliuțe subțiri. Roșiile se spală și se taie feliuțe. Ardeii se spală, se aleg de cotoare și semințe, după...
Ciorbita de pastai cu smantana
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul....
Gem de prune (1)
Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii. Se dau prunele prin mașina de tocat, iar apoi se adaugă 1 kg de zahăr, se amestecă bine și se dă vasul în cuptor, la foc iute,...
Bors cu legume si carne de vita
Carnea se spală și se pune la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este nevoie și apoi se lasă să fiarbă acoperit. Se completează cu apă caldă, când scade prea mult. Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se mărunțesc, după care se pun la...
Tocanita din legume si carne de porc
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie în forma dorită (de preferat în cubulețe ceva mai mari) și se pune în cratiță cu ulei, să se albească, la foc mic, pe toate fețele. După ce această operațiune a avut loc, se toarnă 500-600 ml apă peste...
Aperitiv saleuri cu chimen
Se amestecă făina cu untul moale, apoi se adaugă smântâna, gălbenușurile și sarea. Se frământă bine aceste ingrediente, după care se lasă aluatul 30 de minute la frigider. După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie...
Spaghete milaneze
Șunca presată se taie cubulețe. Se curăță, se spală în două-trei ape și se feliază ciupercuțele, după care se călesc în ulei, la foc mic. Când apa lăsată de ciupercuțe a scăzut, se adaugă șunca presată și se călește și ea puțin, cu ciupercuțele....