Este prima ruladă pe care o fac, pentru că până acum, la sărbători, apelam la rețetele făcute de zeci de ori, pentru că eram sigură pe ele și le făceam mai ușor, grație experienței acumulate de-a lungul anilor. Mai nou, însă, m-am decis să mai încerc și alte prăjituri. Deocamdată sunt mulțumită de rezultat. Rulada mea este fragedă, naturală și are un gust de lămâie extraordinar, care-mi place foarte mult. Am învățat câte ceva din această experiență, așa că următoarea ruladă sper să fie și mai bună...!
Se face mai întâi blatul. Se separă cu mare atenție albușurile de gălbenușuri. Albușurile se mixează bine și între timp se încorporează, puțin câte puțin, zahărul tos. Se mai adaugă, pe parcursul mixării praful de sare și plicul de vanilie.
Când s-au încorporat toate aceste ingrediente se adaugă pe rând, mixând întruna, gălbenușurile, unul câte unul și apoi, făina albă, în ploaie.
Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc mediu.
Între timp, se prepară crema. Cele 5 ouă se mixează cu zahărul și cu vanilia, după care se pune compoziția la bain-marie, la foc mediu. Se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția. Se ia vasul de pe foc, se lasă puțin să se răcorească, după care se adaugă untul (se mixează pentru încorporarea lui și pentru uniformizare) și apoi zeama de la o lămâie.
Se dă crema la frigider pentru o oră, ca să se întărească.
Când blatul este copt, se scoate tava din cuptor. Se lasă puțin să se răcorească, apoi se scoate blatul din tavă și se rulează pe latura mai lungă, pe un prosop curat, puțin umezit, cu tot cu prosop. Se lasă blatul să se răcorească definitiv cel puțin o jumătate de oră, sau până ce crema s-a întărit, în frigider.
Se scoate crema din frigider, se derulează blatul și se unge cu ea, în mod uniform, după care, se rulează înapoi, cu crema la interior, pe latura mai lungă. Se învelește rulada într-o hârtie de copt, strânsă la capete și se lasă la frigider câteva ore (se poate chiar și până a doua zi) ca să se întărească în această formă.
După acest interval de timp, se scoate rulada din frigider și se ornează, cu ciocolată topită, nucă de cocoș, glazură de ciocolată, fructe confiate...
După ornare, rulada poate fi feliată și servită.
1
Dacă veți mixa bine compoziția pentru blat, nu va fi nevoie de praf de copt. Oricum, blatul nu trebuie să crească prea tare, pentru că în acest caz, nu-l veți mai putea rula.
2
Amestecați întruna în compoziția cu ouă pusă la bain-marie, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
3
Pentru a face crema, încorporați cu grijă, puțin câte puțin untul și mai ales zeama de lămâie, ca să nu se taie.
4
Prosopul în care veți rula blatul trebuie să fie doar foarte puțin umezit. Altminteri, blatul se va uda și se va înmuia.
5
După ce rulați crema în blat, trebuie să lăsați rulada să se întărească în frigider, înainte de a o orna și felia.