Asta mi-am făcut astăzi, pentru că-mi place foarte mult. O singură porție, pentru că soțul mănâncă mai rar așa ceva...
Și ca să fie mai bună, mai consistentă, și mai aspectuoasă mâncarea am făcut și un ochi, pentru că tare bun e, cu mămăliguță caldă...!
Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust.
Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă.
La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un vas de tuci și se amestecă, de cele mai multe ori, cu făcălețul, rareori cu o lingură de lemn.
Se pune în ceaun 250-300 mililitri de apă și sare, la foc iute. Când apa începe să se încălzească, se presară făina, în ploaie și între timp se amestecă. În acest fel, nu se vor face cocoloașe (noi le zicem "boțuri"). Se face apoi focul mediu și se lasă mămăliguța să fiarbă, amestecându-se din când în când. Dacă este necesar, se mai adaugă apă, pentru ca mămăliguța să fie moale, nu vârtoasă (așa cum se face, de fapt, în Moldova).
Când mămăliguța a fiert și este legată, se pune în farfurie și se aranjează ca un tort, iar în mijloc se face o adâncitură (tot rotundă) în care puneți brânza cu smântână. Deasupra se pune ochiul, presărat cu sare și piper.
Dacă aranjați astfel mămăliguța, din orice parte ați începe să mâncați, veți avea tot ce trebuie la îndemână, fără să răscoliți mâncarea, iar farfuria va fi mereu aspectuoasă.
1
Nu așteptați să se înfierbânte apa ca să puneți făina. Presărați făina în ploaie, puțin câte puțin, încă de când apa este caldă și amestecați întruna. Astfel nu se vor forma cocoloașe.