Mamaliguta cu branza si smantana

de RODIMUR in Mancare copii, 3 Oct 2017 | 8858 vizualizari

 

Asta mi-am făcut astăzi, pentru că-mi place foarte mult. O singură porție, pentru că soțul mănâncă mai rar așa ceva...
Și ca să fie mai bună, mai consistentă, și mai aspectuoasă mâncarea am făcut și un ochi, pentru că tare bun e, cu mămăliguță caldă...!

 

INGREDIENTE

  • 3 linguri de brânză de vaci
  • 4 linguri de smântână groasă
  • sare
  • 250-300 mililitri de apă
  • sare
  • 100 grame mălai extra
  • 25 grame de unt
  • 1 ou
  • ulei pentru preparat ochiul
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mamaliguta cu branza si smantana:

Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust.

Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă.

La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un vas de tuci și se amestecă, de cele mai multe ori, cu făcălețul, rareori cu o lingură de lemn.

Se pune în ceaun 250-300 mililitri de apă și sare, la foc iute. Când apa începe să se încălzească, se presară făina, în ploaie și între timp se amestecă. În acest fel, nu se vor face cocoloașe (noi le zicem "boțuri"). Se face apoi focul mediu și se lasă mămăliguța să fiarbă, amestecându-se din când în când. Dacă este necesar, se mai adaugă apă, pentru ca mămăliguța să fie moale, nu vârtoasă (așa cum se face, de fapt, în Moldova).

Când mămăliguța a fiert și este legată, se pune în farfurie și se aranjează ca un tort, iar în mijloc se face o adâncitură (tot rotundă) în care puneți brânza cu smântână. Deasupra se pune ochiul, presărat cu sare și piper.

Dacă aranjați astfel mămăliguța, din orice parte ați începe să mâncați, veți avea tot ce trebuie la îndemână, fără să răscoliți mâncarea, iar farfuria va fi mereu aspectuoasă.

 

TIPS-URI

1

Nu așteptați să se înfierbânte apa ca să puneți făina. Presărați făina în ploaie, puțin câte puțin, încă de când apa este caldă și amestecați întruna. Astfel nu se vor forma cocoloașe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliguta cu branza si smantana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

04.10.2017, 21:51

Mulțumesc, Rocsi!

trifadalia 1

19.02.2018, 10:51

si pe mine ma bate gandul sa fac o mamaliga cu bacon, branza si smantana la cuptor

RODIMUR 1

19.02.2018, 11:22

Foarte bine, Dalia! Merită să faci, pentru că nimic nu-i mai bun și sănătos decât mâncărurile noastre tradiționale!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Kugel