O mâncare de post foarte gustoasă, pe care o putem pregăti atât vara, când sunt păstăi proaspete, cât și iarna, când le putem folosi pe cele conservate, la borcan, sau la congelator.
Se rup codițele la păstăi, se spală bine și se opăresc câteva minute în apă cu sare, după care se strecoară de apă.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mare și se călește în ulei suficient, până devine transparentă. Între timp, se taie mărunt usturoiul.
Roșiile se spală, se curăță și se taie bucăți mari.
După ce s-a înmuiat ceapa, se pune la călit și usturoiul, peste ceapă, iar apoi roșiile tăiate.
Când s-au înmuiat toate legumele, se adaugă 2 pahare de apă și se lasă câteva minute să fiarbă înăbușit. Apoi se adaugă și păstăile strecurate de apă și se lasă oala la fiert înăbușit, la foc mic.
Între timp se amestecă făina cu zahărul și sucul de roșii, după care se toarnă în oală, peste legumele care fierb. Dacă folosiți pastă de tomate, va trebui să subțiați amestecul cu puțină apă. Se supraveghează mâncarea să nu se prindă de fundul oalei.
După câteva minute se condimentează cu sare și piper și se oprește focul de la aragaz.
Mâncarea de păstăi cu roșii se servește caldă, cu felii de pâine prăjită puțin (rumenită, doar, nu arsă).
1
Tăiați ceapa și roșiile în bucăți mari, pentru că mâncarea va fi mai aspectuoasă astfel.
2
Nu prăjiți ceapa prea tare, ci înmuiați-o doar puțin, până devine transparentă, ca să fie dulce.
3
După ce turnați amestecul de suc de roșii cu făină în mâncare, aveți grijă să nu se prindă mâncarea de fundul vasului. Oricum, după acest moment, mâncarea va mai sta doar 4-5 minute pe foc.