Cus-cus cu legume

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 23 Oct 2017 | 11414 vizualizari

 

Cus-cusul este o mâncare tipic magrebiană și mediteraneană. La noi se găsește mai rar pe mese și uneori, doar ca garnitură. Mie îmi place cus-cusul de mult timp și dacă, într-adevăr, îl prepar și eu ca garnitură, de cele mai multe ori, de această dată am făcut cus-cus cu legume, aproape la fel cum se mănâncă în țările de origine, cu elemente autohtone care țin de gustul și de obișnuințele noastre culinare.
Cus-cusul se prepară ușor și repede. Iată un alt motiv pentru care îmi place...
Mai multe despre cus-cus, în articolul pe care l-am postat pe site: https://www.bucataras.ro/articole/cuscusul-in-bucataria-internationala-82935.html

 

INGREDIENTE

  • 2 cepe medii
  • 4-6 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 1 gogoșar
  • 200 grame de cus-cus
  • 100 grame unt
  • ulei pentru călit legumele
  • 1 linguriță de sare
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cus-cus cu legume:

Se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie atât cepele, cât și usturoiul. Ceapa se taie mare și se pune la călit cu ulei suficient, la foc mic, ca să se înmoaie puțin și să devină transparentă.

Usturoiul se mărunțește și se pune și el la călit, peste cepe.

Se curăță morcovul, se spală și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pune și el la călit.

Ardeiul și gogoșarul se spală, se curăță de cotoare și de vițe, după care se taie felii și se pun în cratiță la călit, cu celelalte legume.

În sfârșit, roșiile se spală, se taie felii și se pun și ele peste toate celelalte legume, să se topească, înăbușit. Se amestecă din când în când și când zeama lăsată de legume scade, se adaugă două pahare de apă și se lasă legumele să fiarbă înăbușit.

Între timp, cus-cusul se pune într-un vas cu 400 ml apă în care s-a dizolvat o linguriță de sare. Se oprește focul de la aragaz și se acoperă vasul cu cus-cus cu un capac, pentru 4-5 minute. După acest interval de timp, se ia capacul și se constată că apa a fost absorbită de cus-cus. La popoarele arabe, cus-cusul se prepară la aburi, dar eu l-am preparat astfel, conform indicațiilor importatorului.

Când legumele sunt fierte și zeama a scăzut, se oprește focul de la aragaz, se adaugă cus-cusul și untul. Se amestecă ușor pentru încorporarea untului și se condimentează cu sare și piper, după gust.

Se servește cald. La arabi nu există obiceiul de a asocia acrituri la acest fel de mâncare, dar nouă ne place așa. Este modul nostru de a adapta mâncăruruile străine, la gusturile și obișnuințele noastre culinare.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți ceapa prea tare, ci înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce.

2

Căliți ușor toate legumele, pe rând, în funcție de consistența și textura lor, după care lăsați-le să fiarbă la foc mic, înăbușit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cus-cus cu legume" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cus-cus cu legume reteta simpla si gustoasa de post