
publicat la 24.07.2025
publicat la 18.07.2025
publicat la 02.06.2025
Să nu repeţi povestea de data trecută, când ai înghiţit un borcan întreg de ardei iuţi şi ţi s-a părut că totul devine albastru. Noi te-am prevenit, tu faci ce vrei.
Bucataras.ro
[email protected]
Aluat fraged pentru tarte dulci
Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece. Se frământă mai întâi ingredientele aflate în mijlocul vasului, până...
Turtite cu seminte
Se amestecă făina albă cu sarea fină, se pune într-un vas pentru frământat aluat și se face în mijloc o adâncitură în care se pun: oul, zahărul și drojdia mărunțită. Se amestecă ingredientele din mijlocul vasului și se adaugă, puțin câte puțin...
Desert pere cu miere si scortisoara, la cuptor
Perele se spală bine, se șterg și se taie de-a lungul în două, după care se curăță de semințe și se crestează pe alocuri, pe partea interioară, pentru a permite mierii de albine să pătrundă în fibra fructului. Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se pun...
Piept de pui la grill, cu legume fierte si sos alb de mustar si smantana
Se curăță pieptul de pui, se spală, se scurge de apă și se porționează. Se prepară un mix din: uleiul de măsline, condimentele Delikat menționate în lista de ingrediente, sare și piper, se omogenizează și se ung bine, pe ambele fețe, bucățile porționate de piept de pui,...
Sos alb, cu mustar si smantana
Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se călește ușor în ulei, la foc mic, până se înmoaie. Se adaugă, în tigaie, untul tăiat felii subțiri, ca să se topească mai repede. Când untul s-a topit, se adaugă usturoiul, tăiat și...
Ciorba de cartofi, cu smantana si afumatura
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie rondele (semirondele, dacă sunt mai mari) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Între timp se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe. Se taie afumătura în felii subțiri, după ce s-a clătit...
Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare, până ce cresc în volum. Se adaugă treptat, zahărul tos și vanilia, mixând permanent compoziția, după care se adaugă pe rând, unul câte unul, gălbenușurile. La urmă...
Muschiulet de porc cu ierburi aromatice si cartofi cu sos de cascaval si smantana
Mușchiulețul se spală, se scurge de apă și, dacă nu încape în vasul termorezistent, se poate tăia în două bucăți. Se face un amestec din: cele 4 linguri de ulei de măsline, ierburi, oregano, sare, piper și condimente pentru porc. Când amestecul este omogen,...
Supa din ciocanele de pui, cu taitei
Se curăță ciocănelele de pielea groasă de la bază și de tuleie, se spală bine în mai multe ape, după care se pun la fiert, la foc iute, într-o oală cu 4 litri de apă fierbinte. După ce apa începe să fiarbă, se reduce focul de la aragaz și se spumuiește când...
Cotlete de porc, cu pere si rozmarin
Carnea se spală și se scurge de apă, după care se sărează puțin (un praf de sare) și se pune într-un vas termorezistent, uns cu ulei de măsline (o linguriță). Cele două pere se spală, se taie în două, longitudinal, se curăță cu o linguriță de semințe și se...
Desert tort cu crema de lamaie
Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu praful de sare, până ce cresc în volum, după care se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă făina, amestecată cu praful de copt. Se...
Chiftelute cu susan si condimente naturale Delikat
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se călește ușor în ulei de floarea soarelui, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să devină transparentă și dulce. După ce s-a călit, ceapa se pune într-o sită, ca să se scurgă de ulei. Usturoiul se curăță, se...
Compot de caise
Se aleg caise mici, tari, sănătoase și fără defecte. Se spală bine în apă rece și se lasă să se scurgă. Separat, se pune la fiert, la foc iute, 1 kg de zahăr tos cu 3 litri de apă, într-un vas încăpător. Când zahărul s-a dizolvat complet, se iau cam 20...
Desert tort de biscuiti, cu crema de ciocolata
Mai întâi se face crema, chiar cu câteva ore înainte. Se amestecă zahărul cu amidonul și vanilia, se încorporează gălbenușurile și se adaugă, puțin câte puțin, laptele rece. Se omogenizează compoziția și se dă la foc mic (eventual la...
Rasol de vitel, cu legume si mujdei de usturoi
Pentru prepararea rasolului cu legume, se procedează ca la supa de rasol, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/supa-din-rasol-de-vitel-cu-galuste-de-gris-87590.html În timp ce carnea fierbe, se prepară mujdeiul de usturoi din ingredientele de mai sus și se pregătește...
Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris
Carnea se curăță de pielițele nedorite, se spală bine cu apă călduță și apoi se pune la fiert cu 4 litri de apă rece, mai întâi la foc iute, până ce începe să fiarbă. Se adună spuma care se ridică la suprafață, în cantitate mare și se lasă...
Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval
Mai întâi se fac chifteluțele, chiar cu o zi înainte. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până devine ca sticla, după care se scurge de uleiul în care s-a prăjit. Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește...
Supa de rosii cu perisoare
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic și în ulei suficient, până devin transparente. Se spală roșiile, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, peste ceapă. Se curăță morcovii, pătrunjeii și...
Fursecuri Arici - Reteta delicioasa pentru un desert fraged cu nuci
Cum se prepara Fursecuri Arici - Reteta delicioasa pentru un desert fraged cu nuci Se taie nuca în bucățele mai mari și se pregătește pentru decor. Se face un aluat fraged din: făină, unt, zahăr pudră, două gălbenușuri, vanilie și coajă răzuită de lămâie. Se dă...
Ardei copti, in sos de smantana
Ardeii grași se spală, se șterg de apă și se coc, după care se țin 30 minute într-un vas cu capac. (Astfel, ei vor fi curățați de pielițe mult mai ușor.) Se curăță ardeii copți și se lasă în așteptare, până ce se pregătesc celelalte ingrediente. Se va...
Budinca de cartofi, cu telemea si ciuperci
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală de câteva ori în apă rece, se scurg și apoi se feliază subțire. Cartofii se curăță, se spală și se taie rondele subțiri, de 2-3 mm grosime. Se răzuie telemeaua și cașcavalul. Se curăță ceapa, se...
Compot de visine
Vișinele se curăță de frunze și de codițe, se spală de câteva ori, în apă rece și se lasă apoi să se scurgă. Se pune zahărul într-o oală încăpătoare și se adaugă apa. Se fierbe siropul, numai atât cât să se dizolve zahărul....
Visine la borcan, pentru prajituri
Vișinele se curăță de frunze și de codițe, se spală de câteva ori cu apă rece și apoi se lasă să se scurgă bine. Când vișinele s-au scurs de apă, se scot sâmburii, în așa fel încât să nu se strivească și să-și păstreze forma, pe...
Tarta cu ciuperci si carne tocata
Se face un aluat fraged din făină, unt, sare și un ou. Când ingredientele s-au încorporat uniform și aluatul este elastic și nelipicios, se aplatizează, se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră. Între timp se...
Tocanita de ardei copti, cu smantana si mamaliguta
Ardeii grași se spală și se coc, la foc mic, ca să nu se ardă. După ce s-au copt, se pun întrun vas acoperit cu un capac și după 15-20 de minute se curăță de pielițe, de semințe și de cotoare. Până la preparare, se lasă să se scurgă de zeamă. Se curăță cepele,...
Supa-crema de cartofi si telina, cu crutoane
Se curăță cartofii și țelina, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute, cu 3-4 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul și se completează cu apă caldă, în cazul în care scade prea mult. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se...
Desert tort cu crema de cacao si nuci
Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu praful de sare și, când cresc în volum, se adaugă treptat: zahărul, vanilia, gălbenușurile, unul câte unul și la urmă făina, amestecată cu praful de copt. Se toarnă...
Ostropel moldovenesc, din carne de porc
Pieptul de porc se spală, se scurge de apă și se porționează. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în uleiul încins în prealabil. Când ceapa s-a înmuiat puțin, se adaugă feliile de piept de porc și se călesc...
Aperitiv friganele cu susan
Feliile de pâine toast se taie în formă de bastonașe. Cele două ouă se mixează cu: sarea, piperul și boiaua de ardei dulce. Se trece fiecare bastonaș prin ouăle mixate, apoi prin susan, după care se prăjesc ușor (se rumenesc) pe toate părțile, la foc mic, în...
Supa-crema de ardei copti
Se scot din timp ardeii copți de la congelator și se lasă să se decongeleze natural. Se păstrează lichidul pe care-l lasă, pentru a-l adăuga în supa-cremă. Se curăță leguminoasele, se spală, se taie și se fierb în 3-4 litri de apă, până ce se înmoaie, ca...