Mini tartele (sau tarteletele, dacă vrem să folosim un singur cuvânt!) sunt foarte apreciate pentru că asociază cremele fine cu fructele proaspete și sănătoase. În plus sunt aspectuoase și în porții individualizate, ceea ce le face mai utilizabile la mese festive, candy baruri și alte ocazii speciale.
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 mini tarte, în forme cu diametrul de 12 cm.
Mai întâi se face aluatul fraged, pentru a-i da răgazul să se întărească la frigider, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/aluat-fraged-pentru-tarte-dulci-87849.html
În timp ce aluatul fraged stă la frigider, să se întărească, se face crema mousseline, după rețeta următoare: https://www.bucataras.ro/retete/crema-mousseline-pentru-prajituri-si-torturi-87853.html
Odată crema preparată și răcită, se dă la frigider, pentru a se întări și se fac cojile pentru mini tarte din aluatul fraged păstrat la frigider.
Se coc toate cojile, se lasă să se răcească și între timp se pregătesc afinele pentru decor (se aleg și se clătesc sub jet de apă rece, după care se scurg bine).
Când cojile pentru tarte s-au răcit complet, se scoate crema mousseline din frigider și se umplu tartele (intră cam două linguri de cremă în fiecare formă).
Se decorează tartele cu afine și se păstrează la frigider, până ce se termină.
1
Preparați aluatul fraged cât mai repede, cu unt rece, conform recomandărilor de la rețetă.
2
Puneți aluatul fraged aplatizat, în folie de plastic, la frigider, ca să se întărească.
3
Înțepați aluatul fraged cu furculița, după ce-l puneți în formele de copt, ca să nu se umfle dezordonat.
4
Nu rumeniți cojile pentru tarte, pentru că se întăresc, își pierd gustul bun și nu mai arată bine. Cojile pentru tarte, din aluat fraged trebuie doar să se usuce, nu să se rumenească.
5
Pentru reușita cremei mousseline, urmați recomandările de la rețetă.
6
Amestecați întruna în crema patisieră, pe foc, ca să nu se prindă de fundul vasului.
7
Crema patisieră și untul trebuie să aibă aceeași temperatură, pentru reușita cremei mousseline. Altminteri, crema se poate tăia.
8
Pentru crema mousseline, untul trebuie să fie moale, înainte de a fi încorporat în crema patisieră.
9
Adăugați și mixați treptat untul în crema patisieră, ca să nu se taie.
10
Folosiți unt gras, pentru că are un conținul scăzut de apă.
11
Nu umpleți cojile de tarte cu cremă, decât după ce s-au răcit complet.