Ieri am preparat niște cartofi țărănești la cuptor, cu tochitură din carne de porc și cu sos din smântână și cașcaval care să-i pătrundă și să le dea un gust foarte bun. Cu murături alături (pepene, gogonele, castraveți și conopidă) a fost un prânz savuros!
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie cubulețe și se prăjește ușor, pe toate fețele, până se albește, după care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe înăbușit, până ce scade sosul.
Cartofii se spală și se fierb întregi, "în coajă".
Se spală ardeii și ceapa, după care se taie julienne și se lasă în așteptare.
Cârnații se prăjesc în ulei suficient pe toate fețele și când sunt gata, se taie rondele.
Când cartofii au fiert, se strecoară de apa în care au fiert și se lasă la răcit, după care se curăță de coji și se feliază (rondele sau semirondele).
Se unge tava termorezistentă cu unt și se pune în ea primul strat de cartofi fierți, se condimentează cu sare și piper și se continuă cu un rând de carne și felii de cârnați.
Se adaugă feliile de ardei și de ceapă, după care se repetă straturile de: cartofi, condimente, carne, cârnați, ardei și ceapă.
Separat se face un sos din smântână și cașcaval, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-alb-din-smantana-si-cascaval-87887.html
Când sosul este gata, se toarnă peste ingredientele din tavă. Se amestecă ușor, pentru ca sosul să pătrundă peste tot și se dă tava la cuptorul încins, la temperatură medie, pentru 30 minute, până ce se înmoaie legumele și preparatul începe să se rumenească ușor.
Se scoate tava din cuptor și mâncarea se servește imediat, cu murături sau cu o salată asortată alături.
1
E de preferat să alegeți carne slabă de porc, pentru această tochitură.
2
Tăiați carnea în cubulețe mici, ca să se pătrundă ușor și repede.
3
Puteți turna peste cartofi sosul lăsat de carne.
4
Nu faceți sosul decât după ce ați aranjat toate straturile în tava termorezistentă.
5
După ce ați turnat sosul peste ingrediente, amestecați ușor, pentru ca acesta să pătrundă uniform peste tot.
6
Nu țineți mai mult preparatul în cuptor, ca să nu se usuce. Ingredientele nu sunt crude, iar preparatul final trebuie să mai aibă sos.