Acesta este unul din cele mai bune sosuri albe, onctuos, fin și gustos. Este bun atât pentru preparatele din carne, cât și pentru paste, sau legume. În plus se face foarte ușor și repede.
Se răzuie cașcavalul și se lasă în așteptare, până când va fi adăugat în sos.
Se amestecă 50 ml de smântână cu o lingură de amidon alimentar, se subțiază cu 3-4 linguri de apă, adăugate și încorporate treptat și se lasă în așteptare.
Se pune mai întâi uleiul la încălzit, în tigaie, după care se adaugă untul, feliat, ca să se topească mai repede.
Când untul s-a topit complet, se adaugă 250 ml de smântână, se amestecă și se lasă la foc mic, timp de 2-3 minute.
Se adaugă, puțin câte puțin cașcavalul, amestecând mereu până ce se înmoaie și se topește. Se lasă sosul la foc mic, timp de 2-3 minute și se amestecă în el întruna. Se condimentează cu sare și eventual cu oregano (opțional).
Se adaugă compoziția de smântână și amidon alimentar, subțiată cu apă și se amestecă întruna, la foc mic, până ce sosul se îngroașă și se leagă frumos. În acest moment, se ia tigaia de pe foc și sosul se servește imediat, alături de: carne, paste, sau legume.
1
Nu începeți prepararea sosului, decât cu 15 minute înainte de servire.
2
Ca să nu se ardă untul, este bine ca mai întâi să încălziți, în tigaie, 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui și abia apoi să adăugați untul feliat.
3
Pentru că sosul se face repede și este bine să fie cald, pregătiți din timp ingredientele. Răzuiți cașcavalul și amestecați amidonul alimentar cu 50 ml de smântână, apoi subțiați cu apă.
4
Adăugați treptat cașcavalul răzuit și amestecați mereu, până ce se topește.
5
Este bine să folosiți un cașcaval cu un coeficient mare de grăsime.
6
Serviți sosul cald, imediat după preparare, alături de: carne, paste, sau legume.