Mai intai punem osul de vita la fiert in apa cu putina sare si inlaturam spuma care se formeaza.
Adaugam si foile de dafin si boabe de piper.
Cat fierbe osul, tocam ceapa si o calim in ulei, adaugam si morcovii rasi si ii lasam doar pana se patrund usor.
Cand osul este fiert de se...
Se portioneaza costita, se asezoneaza cu condimente si se asaza intr-o tava de cuptor cu ulei.
Se da la cuptor pentru 40-50 de minute, la 175 de grade C, intorcand-o de pe o parte pe cealalta, pe parcurs.
Se va patrunde rapid pentru ca este prefiarta carnea.
Varza se toaca fideluta si se...
Se inlatura pielea de pe copanelele de pui, apoi se cresteaza carnea din loc in loc.
Se presara cu sare, piper si boia de ardei dulce si se lasa 6-8 minute la odihnit, acoperite cu o folie alimentara.
Intre timp, pregatim restul ingredientelor.
Punem faina pe un platou.
Amestecam...
Mai intai se prajeste in putin ulei, baconul afumat taiat in fasii.
Apoi se pune la scurs intr-o sita si se lasa la racit.
Se fierbe apa cu putina sare si putin piper alb, macinat si se adauga peste cuscus.
Se acopera cu un capac si se lasa la hidratat.
Din cand in cand se mai...
Se fileteaza pieptul de pui frumos.
Se cresteaza fiecare jumatate de piept pe mijloc, fara a o patrunde la una din margini, astfel incat sa obtinem o bucata mare.
Presam bucatile de pui usor cu o tava, sau o farfurie, apoi le presaram cu sare si piper.
Amestecam ouale cu mustarul,...
Mai intai ne ocupam de cartofi.
Ii curatam ii spalam si ii feliem mai grosier.
Punem ulei la incins si prajim cartofii, intorcandu-i usor pe toate partile.
Ii scoatem apoi pe prosoape absorbante și ii lasam sa se raceasca usor.
Intr-o alta tigaie incapatoare, unsa putin cu ulei,...
Pieptul de pui se feliaza subtire si se presara cu sare si piper pe ambele parti ale feliilor.
Se lasa asa la odihnit, 10-15 minute.
Ouale se amesteca bine cu mustarul si sare si piper dupa gust, pana se omogenizeaza compozitia.
Faina se cerne intr-un bol, iar in altul se pun semintele...
Pregatim mai intai ceapa care trebuie sa stea la marinat macar 2-3 ore.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam solzisori, apoi o punem intr-o caserola cu capac.
Presaram sare peste ea si turnam otet atat cat sa fie acoperita.
O dam la rece, dar o mai amestecam din cand in cand, agitand...
Alegem grisine lungi si mai rumenite, nerupte.
Desfacem feliile de bacon si pe cele de sunca, pentru ca sunt lipite in pachet.
Rulam cate o felie de sunca, pe cate o grisina, pornind de la un capat al acesteia.
Nu o rulam foarte strans, pentru a nu se strange prea mult peste grisina, in...
Mai intai se curata cartofii, se spala, se taie in cuburi si se pun la fiert in apa cu sare.
Se lasa sa fiarba ca pentru piure, apoi se paseaza bine si se lasa sa se raceasca putin, atat cat sa suporte degetul, temperatura lor.
La mijlocul lor, punem drojdia cu zaharul si le amestecam cu...
Preparare ficatei de pui.
Se curata ficateii de pui, se spala si se tin in lapte 10-15 minute, pentru a se fragezi, dar si pentru a se coagula sangele.
Se scurg bine, se tamponeaza cu prosoape de hartie absorbante si se asezoneaza cu sare si piper.
Se pun la prajit in ulei incins,...
Se curata cartofii, se spala si se sterg cu prosoape de hartie absorbanta.
Se taie in felii groase si colturoase.
Se unge tava cu untul moale amestecat cu ulei si se asaza cartofii pe toata suprafata ei.
Se presara sare peste ei si piper alb macinat.
Se asaza printre cartofi si...
Spargem ouale intr-un vas, presaram sare peste ele si le mixam energic pana se omogenizeaza.
Adaugam siropul si din nou omogenizam, apoi adaugam laptele si faina.
Omogenizam din nou compozitia si o diluam cu apa minerala.
La final adaugam si putin ulei de masline.
Uleiul adaugat in...
Deci, ingredientele au fost cantarite dupa ce au fost curatate.
Ardeii capia si gogosarii se coc, se presara sare peste ei si se acopera cu folie.
Se lasa asa 10-15 minute, apoi se curata sub jet de apa rece.
Se curata foarte bine dupa ce au trecut prin acest proces.
Se toaca, apoi,...
Dovleacul turcesc se spala pe coaja și se sterge cu prosoape absorbante de hartie.
Se taie pe jumatate si i se inlatura semintele.
Apoi, fiecare jumatate de dovleac se taie in patru felii groase.
Se unge o tavă cu putin ulei si se aseaza in ea feliile de dovleac, cu coaja in jos....
Pentru aluat, se cerne faina intr-un vas, se face o adancitura la mijlocul ei si se pun acolo drojdia, zaharul si putina apa calda.
Se amesteca aceste ingrediente pana se omogenizeaza, se acopera vasul si se lasa 10-12 minute, sa se formeze maiaua.
Se adauga, apoi: oul, uleiul, apa calduta,...
Se cerne faina intr-un vas si se face o adancitura la mijlocul ei unde se pun drojdia si zaharul.
Se adauga putina apa calduta peste drojdie si zahar si se amesteca pana acestea se lichefiaza, apoi se acopera vasul si se lasa 8-10 minute, sa se activeze drojdia.
Apoi se adaugă, treptat,...
Aluatul de foietaj se lasa la dezghetat, apoi se despacheteaza si se folosesc foile cu ou batut cat sunt impachetate, fara a le intinde mai mult.
Se ung foile cu ketchup, se presara chimen si mozzarella peste ele, apoi se taie in fasii, atatea cati carnati avem. In cazul meu, 10 fasii/foaie....
Carnea de porc se trece prin mașina de tocat impreunăa cu ceapa.
Se alege carnea mai impanata cu grasime, ca sa nu iasa chiftelutele prea uscate.
Cartofii se curata, se spala si se dau pe razatoarea mare, sau se trec prin aparatul de maruntit.
Se scurg bine de zeama si se adauga peste...
Cum se face sucul de rosii. Rosiile bine spalate si curatate de cotoare se toaca in bucati mai mici si se trec prin masina de tocat si separator de seminte (daca avem).
Noi nu am avut, dar ne-am folosit de o sita deasa.
Se pun la fiert intr-un vas incapator, la foc mare pentru inceput, iar...
Vinetele coapte si curatate se lasa la scurs.
La fel si ardeii copti si curatati se lasa la scurs.
Pe un blat de lemn, se toaca ceapa rosie cat de marunt, apoi se pun vinete peste ea si se maruntesc bine cu ajutorul tocatorului de vinete, din lemn.
Ardeii se taie mai intai in fasii, apoi...
Se sparg ouale intr-un bol si se bat pana devin spumoase, apoi se adauga pe rand, uleiul, iaurtul, dovlecelul ras, dar nescurs si branzeturile amestecate.
Se adauga, treptat, faina cernuta cu praful de copt, urmarind sa iasa o compozitie usor cursiva, dar mai groasa decat la...
Se pune un vas cu apa la fiert, iar cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga o lingurita de sare, se amesteca pana la dizolvare, apoi se adauga fasolea verde, curatata de capete si bine spalata.
Se lasa sa fiarba pana se patrunde bine, apoi se scurge de apa si se lasa la racit.
Intre timp,...
Se amesteca ouale cu mustarul, sare, piper si o lingura de faina, pana se obtine o compozitie omogena.
Se asaza pe un platou faina, iar pe altul, fulgii de porumb usor striviti.
Portiile din piept de pui feliate si presarate cu sare si piper, se trec mai intai prin faina, apoi prin...
Capsunile se spala, se curata de codite si se adauga in recipientul blenderului.
Kiwi se curata, se feliaza și se adauga peste capsunile din blender.
Banana se curata, se rupe in bucati si se adauga peste celelalte fructe.
Amestecul de fructe se trece prin blender pana se obtine o pasta...
Se incepe mai intai cu varza care se toaca si se lasa la desarat pentru 10-5 minute, in apa cat sa o acopere. Daca este prea acra, se mai schimba odata apa.
Dupa acest interval, se caleste ceapa in ulei incins, apoi se adauga bulionul, dafinul, se amesteca de cateva ori, apoi se adaugă varza...
Florile de soc se clatesc bine cu apa rece si se pun intr-un vas, impreuna cu coaja de la 2 lamai, doar partea galbenă.
Se pune apa peste ele si se fierb 10 minute de cand se atinge punctul de fierbere, apoi se lasa sa se raceasca.
Dupa racire, coaja de lamaie se inlatura, iar vasul se da...
Amestecam ouale, mai intai cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se spumeaza.
Adaugam iaurtul in care dizolvam praful de copt, esenta, apoi incorporam faina si omogenizam compozitia.
Compozitia trebuie sa aiba o consistenta mai groasa decat cea de clatite.
Lasam compozitia sa se...
Se toaca varza fideluta si se freaca cu sare si putin piper. Se lasa asa la odihnit pana se pregatesc celelalte ingrediente.
Se toaca ceapa solzisori si se caleste in ulei incins, pana devine sticloasa, dar se mai adauga cate putina apa, din cand in cand, pentru a-i estompa gustul de...
Fasolea se spala bine in doua-trei ape, apoi se pune la hidratat in apa rece, de seara pana dimineata, la frigider.
A doua zi se scurge apa, se clatesc boabele de fasole si se pun la fiert in apa cat sa fie acoperite bine, cu un varf de lingurita cu bicarbonat de sodiu.
Se lasa sa dea in...
Ciorba de burta
Mai intai punem osul de vita la fiert in apa cu putina sare si inlaturam spuma care se formeaza. Adaugam si foile de dafin si boabe de piper. Cat fierbe osul, tocam ceapa si o calim in ulei, adaugam si morcovii rasi si ii lasam doar pana se patrund usor. Cand osul este fiert de se...
Varza cu costita de porc afumata
Se portioneaza costita, se asezoneaza cu condimente si se asaza intr-o tava de cuptor cu ulei. Se da la cuptor pentru 40-50 de minute, la 175 de grade C, intorcand-o de pe o parte pe cealalta, pe parcurs. Se va patrunde rapid pentru ca este prefiarta carnea. Varza se toaca fideluta si se...
Copanele de pui in crusta de pesmet cu parmezan si susan
Se inlatura pielea de pe copanelele de pui, apoi se cresteaza carnea din loc in loc. Se presara cu sare, piper si boia de ardei dulce si se lasa 6-8 minute la odihnit, acoperite cu o folie alimentara. Intre timp, pregatim restul ingredientelor. Punem faina pe un platou. Amestecam...
Salata de cuscus cu legume si bacon afumat
Mai intai se prajeste in putin ulei, baconul afumat taiat in fasii. Apoi se pune la scurs intr-o sita si se lasa la racit. Se fierbe apa cu putina sare si putin piper alb, macinat si se adauga peste cuscus. Se acopera cu un capac si se lasa la hidratat. Din cand in cand se mai...
Cordon bleu
Se fileteaza pieptul de pui frumos. Se cresteaza fiecare jumatate de piept pe mijloc, fara a o patrunde la una din margini, astfel incat sa obtinem o bucata mare. Presam bucatile de pui usor cu o tava, sau o farfurie, apoi le presaram cu sare si piper. Amestecam ouale cu mustarul,...
Aperitiv tortilla cu cartofi si bacon
Mai intai ne ocupam de cartofi. Ii curatam ii spalam si ii feliem mai grosier. Punem ulei la incins si prajim cartofii, intorcandu-i usor pe toate partile. Ii scoatem apoi pe prosoape absorbante și ii lasam sa se raceasca usor. Intr-o alta tigaie incapatoare, unsa putin cu ulei,...
Snitele din piept de pui in crusta de susan
Pieptul de pui se feliaza subtire si se presara cu sare si piper pe ambele parti ale feliilor. Se lasa asa la odihnit, 10-15 minute. Ouale se amesteca bine cu mustarul si sare si piper dupa gust, pana se omogenizeaza compozitia. Faina se cerne intr-un bol, iar in altul se pun semintele...
Salata combinata
Pregatim mai intai ceapa care trebuie sa stea la marinat macar 2-3 ore. Curatam ceapa, o spalam si o tocam solzisori, apoi o punem intr-o caserola cu capac. Presaram sare peste ea si turnam otet atat cat sa fie acoperita. O dam la rece, dar o mai amestecam din cand in cand, agitand...
Aperitiv grisine in manta de bacon
Alegem grisine lungi si mai rumenite, nerupte. Desfacem feliile de bacon si pe cele de sunca, pentru ca sunt lipite in pachet. Rulam cate o felie de sunca, pe cate o grisina, pornind de la un capat al acesteia. Nu o rulam foarte strans, pentru a nu se strange prea mult peste grisina, in...
Paine cu cartofi in forma de guguluf
Mai intai se curata cartofii, se spala, se taie in cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba ca pentru piure, apoi se paseaza bine si se lasa sa se raceasca putin, atat cat sa suporte degetul, temperatura lor. La mijlocul lor, punem drojdia cu zaharul si le amestecam cu...
Ficatei de pui cu usturoi si mamaliguta
Preparare ficatei de pui. Se curata ficateii de pui, se spala si se tin in lapte 10-15 minute, pentru a se fragezi, dar si pentru a se coagula sangele. Se scurg bine, se tamponeaza cu prosoape de hartie absorbante si se asezoneaza cu sare si piper. Se pun la prajit in ulei incins,...
Cartofi la cuptor, cu cascaval afumat si verdeata
Se curata cartofii, se spala si se sterg cu prosoape de hartie absorbanta. Se taie in felii groase si colturoase. Se unge tava cu untul moale amestecat cu ulei si se asaza cartofii pe toata suprafata ei. Se presara sare peste ei si piper alb macinat. Se asaza printre cartofi si...
Desert clatite cu sirop de artar in aluat
Spargem ouale intr-un vas, presaram sare peste ele si le mixam energic pana se omogenizeaza. Adaugam siropul si din nou omogenizam, apoi adaugam laptele si faina. Omogenizam din nou compozitia si o diluam cu apa minerala. La final adaugam si putin ulei de masline. Uleiul adaugat in...
Dulceata de ardei iuti cu ardei copti
Deci, ingredientele au fost cantarite dupa ce au fost curatate. Ardeii capia si gogosarii se coc, se presara sare peste ei si se acopera cu folie. Se lasa asa 10-15 minute, apoi se curata sub jet de apa rece. Se curata foarte bine dupa ce au trecut prin acest proces. Se toaca, apoi,...
Dovleac copt cu scortisoara si miere
Dovleacul turcesc se spala pe coaja și se sterge cu prosoape absorbante de hartie. Se taie pe jumatate si i se inlatura semintele. Apoi, fiecare jumatate de dovleac se taie in patru felii groase. Se unge o tavă cu putin ulei si se aseaza in ea feliile de dovleac, cu coaja in jos....
Sandvisuri la tigaie cu aluat dospit si diverse ingrediente
Pentru aluat, se cerne faina intr-un vas, se face o adancitura la mijlocul ei si se pun acolo drojdia, zaharul si putina apa calda. Se amesteca aceste ingrediente pana se omogenizeaza, se acopera vasul si se lasa 10-12 minute, sa se formeze maiaua. Se adauga, apoi: oul, uleiul, apa calduta,...
Paine cu masline si mozzarella
Se cerne faina intr-un vas si se face o adancitura la mijlocul ei unde se pun drojdia si zaharul. Se adauga putina apa calduta peste drojdie si zahar si se amesteca pana acestea se lichefiaza, apoi se acopera vasul si se lasa 8-10 minute, sa se activeze drojdia. Apoi se adaugă, treptat,...
Aperitiv carnaciori cabanos in foietaj
Aluatul de foietaj se lasa la dezghetat, apoi se despacheteaza si se folosesc foile cu ou batut cat sunt impachetate, fara a le intinde mai mult. Se ung foile cu ketchup, se presara chimen si mozzarella peste ele, apoi se taie in fasii, atatea cati carnati avem. In cazul meu, 10 fasii/foaie....
Aperitiv chiftelute din carne de porc
Carnea de porc se trece prin mașina de tocat impreunăa cu ceapa. Se alege carnea mai impanata cu grasime, ca sa nu iasa chiftelutele prea uscate. Cartofii se curata, se spala si se dau pe razatoarea mare, sau se trec prin aparatul de maruntit. Se scurg bine de zeama si se adauga peste...
Cum se face sucul de rosii
Cum se face sucul de rosii. Rosiile bine spalate si curatate de cotoare se toaca in bucati mai mici si se trec prin masina de tocat si separator de seminte (daca avem). Noi nu am avut, dar ne-am folosit de o sita deasa. Se pun la fiert intr-un vas incapator, la foc mare pentru inceput, iar...
Salata de vinete cu ardei copti
Vinetele coapte si curatate se lasa la scurs. La fel si ardeii copti si curatati se lasa la scurs. Pe un blat de lemn, se toaca ceapa rosie cat de marunt, apoi se pun vinete peste ea si se maruntesc bine cu ajutorul tocatorului de vinete, din lemn. Ardeii se taie mai intai in fasii, apoi...
Aperitiv clatite cu branza si dovlecel
Se sparg ouale intr-un bol si se bat pana devin spumoase, apoi se adauga pe rand, uleiul, iaurtul, dovlecelul ras, dar nescurs si branzeturile amestecate. Se adauga, treptat, faina cernuta cu praful de copt, urmarind sa iasa o compozitie usor cursiva, dar mai groasa decat la...
Salata de fasole verde cu maioneza si usturoi
Se pune un vas cu apa la fiert, iar cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga o lingurita de sare, se amesteca pana la dizolvare, apoi se adauga fasolea verde, curatata de capete si bine spalata. Se lasa sa fiarba pana se patrunde bine, apoi se scurge de apa si se lasa la racit. Intre timp,...
Snitele de pui in crusta din fulgi de porumb
Se amesteca ouale cu mustarul, sare, piper si o lingura de faina, pana se obtine o compozitie omogena. Se asaza pe un platou faina, iar pe altul, fulgii de porumb usor striviti. Portiile din piept de pui feliate si presarate cu sare si piper, se trec mai intai prin faina, apoi prin...
Smoothie de capsuni, banane și kiwi
Capsunile se spala, se curata de codite si se adauga in recipientul blenderului. Kiwi se curata, se feliaza și se adauga peste capsunile din blender. Banana se curata, se rupe in bucati si se adauga peste celelalte fructe. Amestecul de fructe se trece prin blender pana se obtine o pasta...
Musaca de cartofi cu varza si carne
Se incepe mai intai cu varza care se toaca si se lasa la desarat pentru 10-5 minute, in apa cat sa o acopere. Daca este prea acra, se mai schimba odata apa. Dupa acest interval, se caleste ceapa in ulei incins, apoi se adauga bulionul, dafinul, se amesteca de cateva ori, apoi se adaugă varza...
Sirop de soc
Florile de soc se clatesc bine cu apa rece si se pun intr-un vas, impreuna cu coaja de la 2 lamai, doar partea galbenă. Se pune apa peste ele si se fierb 10 minute de cand se atinge punctul de fierbere, apoi se lasa sa se raceasca. Dupa racire, coaja de lamaie se inlatura, iar vasul se da...
Desert gogosele in forma de rozete si stelute
Amestecam ouale, mai intai cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se spumeaza. Adaugam iaurtul in care dizolvam praful de copt, esenta, apoi incorporam faina si omogenizam compozitia. Compozitia trebuie sa aiba o consistenta mai groasa decat cea de clatite. Lasam compozitia sa se...
Varza calita
Se toaca varza fideluta si se freaca cu sare si putin piper. Se lasa asa la odihnit pana se pregatesc celelalte ingrediente. Se toaca ceapa solzisori si se caleste in ulei incins, pana devine sticloasa, dar se mai adauga cate putina apa, din cand in cand, pentru a-i estompa gustul de...
Ciorba de fasole boabe, de post
Fasolea se spala bine in doua-trei ape, apoi se pune la hidratat in apa rece, de seara pana dimineata, la frigider. A doua zi se scurge apa, se clatesc boabele de fasole si se pun la fiert in apa cat sa fie acoperite bine, cu un varf de lingurita cu bicarbonat de sodiu. Se lasa sa dea in...