Din categoria ”retete de post economice”, varza calita cred ca este printre cele mai usoare mancaruri si foarte buna.
Se toaca varza fideluta si se freaca cu sare si putin piper. Se lasa asa la odihnit pana se pregatesc celelalte ingrediente.
Se toaca ceapa solzisori si se caleste in ulei incins, pana devine sticloasa, dar se mai adauga cate putina apa, din cand in cand, pentru a-i estompa gustul de ceapa prajita.
Se adauga rosiile si 2 catei de usturoi si se lasa sa fiarba 10-15 minute, pana devine un sos scazut, apoi se adauga varza bine scursa.
Se amesteca bine si se lasa sa fiarba pana se înmoaie usor, dar urmarim sa ramana usor crocanta, al dente, cum se spune mai nou.
Asezonam varza pe parcursul fierberii, cu foile de dafin si cimbru, dar si sare si piper, daca mai necesita.
Cu 5-6 minute inainte de stingerea focului, adaugam mararul tocat si zeama de lamaie.
Servim varza calita cu mamaliguta si ardei iute.