Ca tot a venit toamna si sunt de toate in aceasta perioada, pofta m-a indreptat catre o zacusca gustoasa si buna, fara conservanti si fara ulei care sa se scurga din ea. Asa a luat nastere zacusca mea solida si tartinabila care merge deopotriva si la micul dejun si ca gustare intre mese, dar si la pachet fiindca se poate intinde tare bine pe paine fara sa curga si fara sa provoace neajunsuri. Eu am facut aceasta zacusca pentru a o consuma proaspata, nu am pregatit-o pentru pus la borcan.
Am curatat vinetele si dovleceii de coaja si le-am taiat pe fiecare felii, nici prea groase, dar nici prea subtiri. La fel am procedat si cu morcovii, ardeiul capia, rosiile si ceapa. In ceea ce priveste rosiile, vreau sa mentionez ca nu le-am curatat de pielita.
Mi-am pregatit o tava intinsa pe care doar am uns-o cu putin ulei de susan – este foarte rezistent la temperaturi inalte – si am asezat legumele rasfirat in tava. Am dat la cuptor pentru o ora la foc mic.
Pentru ca am pus foarte putin ulei doar cat sa ung tava si pentru ca am incercat sa asez legumele lejer in tava, nu si-au lasat suc deloc. Poate ca se datoreaza si faptului ca le-am tot intors de pe o parte pe alta – am facut operatiunea aceasta de trei ori.
Cat legumele au fost gata patrunse, am scos tava din cuptor si am lasat totul la racit. Cand legumele s-au racit integral, le-am procesat pe toate la robotul de bucatarie – fara a curata de pielita legumele, oricum are robotul grija de toate – pana am obtinut un piure de legume.
Am adaugat o lingurita de ulei de masline, semintele de floarea-soarelui, condimente si patrunjel proaspat taiat fin. Am mai lasat putin robotul sa le amestece si zacusca a fost gata.