Zacusca de ghebe

de _Alina_ in Zacusca, 11 Oct 2013 | 70352 vizualizari

 

Daca n-ati facut inca zacusca de ghebe, zic ca nu-i vreme de pierdut. ;)

 

INGREDIENTE

  • 4,5 kg ghebe (cantarite dupa ce au fiert)
  • 4 kg gogosari (curati, fara cozi si seminte)
  • 1 kg ceapa curatata
  • 1 l ulei
  • 700 g morcov curatat
  • 370 g pasta de tomate (cu 28% substanta uscata - Olimpia am folosit eu)
  • 4 foi de dafin
  • sare neiodata dupa gust
  • piper
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de ghebe:

1. Ghebele fierte le clatim cu apa rece (5-6 ori), le punem la scurs apoi le dam prin masina de tocat, prin sita cu gauri mari.

2. Dam ceapa si morcovii prin robot separat.

3. Gogosarii ii tocam marunt cu ajutorul robotului de bucatarie. 

4. Intr-o oala groasa punem uleiul la incins si dam drumul cepei cu o lingurita de sare, piper si foile de dafin. Cand devine translucida punem si morcovul tocat. Dupa 10 min adaugam gogosarii tocati, iar dupa inca 20 minute adaugam ghebele si pasta de tomate in oala. Lasam la foc potrivit pana cand la suprafata se ridica uleiul, avand grija sa invartim cu o lingura la fiecare 10 minute in compozitie.

5. Punem zacusca fierbinte in borcanele sterilizate. Punem borcanele pe capac (cu fundul in sus) si le acoperim cu o patura pana cand se racesc apoi le putem depozita. ;)    

Nota!  

Ingredientele sunt cantarite dupa ce au fost spalate si curatate.
Din cantitatile date au iesit 24 de borcane de 370g.

TIPS-URI

1

Folositi sare pentru muraturi si sarati pe masura ce adaugati un nou ingredient.

2

Ghebele proaspete se curata mult mai usor daca le lasati de seara pana dimineata intr-un vas in care puneti apa rece si sare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de ghebe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Ligia Bxl 1

09.10.2014, 11:48

asa am procedat si eu cu borcanele le-am acoperit cu patura si cand sa mananc dupa ce am ajuns cu ele acasa am gasit borcane care fierbeau,nu am sa mai fac prostia asta si am sa le bag direct in cuptor,cred ca e mai sigur,arata super zacusca ta mai ales ador cu ghebe

_Alina_ 1

09.10.2014, 12:24

Ligia, merci! Eu fac asa de multi ani si n-am patit deocamdata nimic.

Ligia Bxl 1

09.10.2014, 14:07

Aha te cred,eu am fost ajutata la stransul capacelor la borcane de alte persoane si se poate sa nu le fi strans bine,dar daca le mai si bagam la cuptor cred ca nu sar mai fi stricat

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de vinete si ardei