Astazi va prezint o reteta de zacusca cu bureti.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de cateva ingrediente principale: opintici, gogosari, ceapa, ardei capia si morcov.
Modul de preparare este urmatorul:
Am pus la copt gogosarii si ardeii capia. Pe masura ce s-au copt, i-am pus intr-un vas, am presurat sare pe ei si i-am acoperit cu un capac. Cand s-au mai racorit, i-am curatat, le-am scos cotoarele si semitele, i-am spalat si i-am pus la scurs.
Intre timp, am avut ajutoare si au curatat opinticii. Eu i-am spalat bine in cateva ape si i-am pus la fiert pentru 1 ora.
I-am trecut apoi printr-un jet de apa rece si i-am tinut la scurs intr-o sita,pentru cateva minute. I-am dat prin masina de tocat cu sita mica.
Am tocat si gogosarii si capia prin sita mica.
Morcovul l-am ras pe razatoarea mica.
Intr-o oala de tuci, am pus ceapa la calit pentru 5 minute, apoi am pus morcovul si l-am calit impreuna cu ceapa inca 5 minute.
Cand ceapa si morcovul s-au inmuiat, am adaugat opinticii tocati si am amestecat bine cateva minute, dupa care am adaugat gogosarii si capia. Am pus capacul si am lasat sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pana a inceput sa iasa uleiul deasupra. Atunci am pus bulionul, foile de dafin si piperul negru si am mai tinut pe foc 10 minute.
Eu am pus zacusca fierbinte in borcanele sterilizate( spalate bine si uscate in cuptor), asezate pe o tava de inox. Am pus imediat capacele, le-am infiletat bine si le-am pus la cald sub prosoape si 2-3 paturi, pana s-au racit. Dureaza cam 2 zile.
Vezi si reteta de Zacusca de vinete cu mere.
1
Putem pune borcanele pe o tava de aragaz si le dam la cuptor pentru 10-15 minute si apoi la caldurica, sub paturi. Eu nu le-am dat la cuptor si au stat foarte bine.
2
Folosesc tava de inox, cand pun zacusca in borcane, pentru a evita craparea lor de la fierbinteala.