Zacuscă cu fasole boabe

de carmenvlad in Zacusca, 23 Oct 2011 | 14810 vizualizari

 

A fost o vară minunată şi o toamnă incredibil de bogată, cu fructe şi legume care de care mai frumoase şi pline de savoare. Nu se putea să nu oprim câteva din aromele şi gusturile toamnei şi pentru zilele reci de iarnă. Aşa că multe au fost bunătăţile pe care le am făcut în această toamnă. Zacusca cu boabe de fasole a fost una dintre ele. Reţeta pe care v-o împărtăşesc acum este una inspirată din multitudinea de reţete de pe bucătăraş.ro. Am luat de la fiecare câte ceva şi am făcut această savuroasă zacuscă.

 

INGREDIENTE

  • 1.5 kg ceapă
  • 2 kg gogoşari
  • 1 kg ardei gras sau kapia
  • 1 kg fasole albă
  • 4 morcovi potriviţi
  • 500 ml  ulei Floriol
  • 500 ml bulion
  • sare grunjoasă neiodată
  • ½ linguriţă piper proaspăt măcinat şi câteva boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 legătură ţelină
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacuscă cu fasole boabe:

 


Am spălat boabele de fasole în mai multe ape şi am lasat-o la înmuiat cu apă rece de cu seară. A doua zi am pus fasolea la fiert în apă cu sare. In acest timp am curăţat ceapa, gogoşarii, ardeiul gras şi morcovii. Toate ingredientele le-am tocat prin robot. Am pus uleiul într-o cratiţă destul de mare şi am adăugat ceapa tocată amestecată cu puţină sare pe care am calit-o  timp de 15-20 de minute sau până când s-a înmuiat şi a devenit translucidă. Rând pe rând am adăugat celelalte ingrediente pe care le-am fiert  împreună, timp de aproape 30 de minute. Acum este momentul în care am adăugat boabele de fasole fierte (eu le-am lăsat întregi, dar se pot da prin robot), sarea,  piperul măcinat, boabele de piper şi foile de dafin. Am lăsat zacusca să bolborosească, cred că  aproape 30 de minute şi am amestecat din când în când ca să nu se lipească de fundul vasului. Mai aveam de pus bulionul, am potrivit de sare şi am mai fiert timp 30-40 de minute, până când uleiul s-a ridicat la suprafaţă. Am oprit focul, am scos foile de dafin din zacuscă, am pus ţelina tocată proaspăt şi am pus zacusca fierbinte în borcanele pe care le-am sterilizat în prealabil. Borcanele cu capacele înfiletate le-am aşezat în tava de aragaz pe care am pus-o în cuptorul preîncălzit şi am lăsat-o timp de 15-20 de minute. Am oprit focul şi am lăsat borcanele să se răcească în cuptor până a doua zi când le-am depozitat în cămară.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Foile de dafin le-am scos pentru-că dau un gust amar în timp.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Zacusca picanta de dovlecei