Sincera sa fiu, imi place zacusca mai mult s-o fac decat s-o mananc.
Dar dupa cum am mai spus, o mai folosesc si la sosuri, iarna.
Aaa si eu fac multa pentru ca duc si la parinti.
Aici am combinat toate legumele pe care le-am gasit pe piata la ora actuala.
A iesit tare buna, de fapt toate ies bune, mai ales daca le facem din placere si punem suflet.
Coacem vinetele si ardeii, le curatam sub jet de apa rece si le lasam la scurs, dar nu aruncam zeama, mai ales pe cea de la ardei.
Curatam ceapa, o tocam marunt si o calim cateva minute in uleiul incins, apoi adaugam treptat cate putina zeama de ardei copti.
Nu lasam ceapa sa prinda acel gust de prajeala, care nu-i prea sanatos, de aceea adaugam cate putina zeama de ardei.
Curatam toate radacinoasele si le trecem prin robot, apoi le adaugam peste ceapa care intre timp a devenit translucida.
Amestecam bine toate ingredientele si le lasam pe foc pana cand sunt bine patrunse, apoi adaugam vinetele trecute prin robot si putina zeama de la ele.
Adaugam putina sare si dam vasul la cuptor la 175 de grade, pana cand incepe uleiul sa se ridice usor la suprafata, pe la margini.
Fiind semipreparate pe flacara aragazului cam in 40 de minute, incepe uleiul sa se ridice la suprafata.
Tocam ardeiul cubulete si il adaugam peste zacusca, impreuna cu zeama care a mai ramas, adaugam si cate un praf de condimente, amestecam bine totul si mai lasam vasul cam 10 minute la cuptor, apoi adaugam pasta de rosii.
Dupa 10-15 minute, cand deja rosiile s-au imprietenit bine cu restul legumelor, gustam zacusca si o mai asezonam cu sare si condimente, apoi o mai lasam 10-15 minute la cuptor la foc mai mic.
Scoatem vasul cu zacusca din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse, pentru a le steriliza.
Le lasam 6-7 minute, apoi le umplem cu zacusca, infiletam bine capacele si dam din nou borcanele la cuptor pentru 5 minute cu foc aprins, apoi dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana a doua zi, cand vor fi racite complet.
Pe vremuri foloseam mult ulei la zacusca, astfel incat sa se ridice la suprafata borcanelor.
Se spunea ca uleiul va forma acea bariera prin care nu patrundea mucegaiul in timp.
An de an eu am redus cantitatea de ulei, ca nu imi placeau legumele inecate in el si zacusca s-a pastrat destul de bine si fara acea bariera.
In privinta condimentelor, nu am trecut o cantitate anume, pentru ca fiecare pune dupa cum stie ca mananca, eu de exemplu pun in doua prize cate un praf din fiecare.