Cum se face coliva. Cei care ma cunosc personal sau de mai multa vreme in mediul online, stiu ca am crescut intr-un sat din inima Olteniei.
Motiv pentru care in bucataria mea intotdeauna se vor impleti arome si gusturi cu radacini in ambele stiluri de a gati.
Ieri mi s-a facut dor de...coliva. Insa nu am facut niciodata pana acum. Am sunat-o pe mama si am intrebat-o daca stie cum se face. Tata este oltean, deci aveam toate motivele sa fiu putin reticenta. Insa mamele stiu intotdeauna tot, nu-i asa?
Surpriza a venit din partea tatei pe care l-am auzit intreband: "face tort oltenesc?"
Si asa i-a ramas numele retetei mele!
Cum se face coliva. Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare, impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic, timp de 45 de minute, dupa care adaugi 1 cana de apa rece si il acoperi cu un capac, lasandu-l asa inca 30 de minute, sa se umfle.
Adaugi nuca macinata, aromele si rahatul, amestecand si omogenizand bine totul.
Asezi inelul de tort pe un platou si torni compozitia in interior. Dai la rece pentru 1 ora.
Indepartezi inelul si decorezi.
Servesti taiat felii sau cu lapte.
1
bunica prepara coliva simpla, doar cu putina coaja rasa de lamaie. Eu insa am schimbat putin aromele.