Tort "LAPTE DE PASARE" (3)

de anisoara in Torturi, 16 Aug 2010 | 21722 vizualizari

 

Cu 35 de ani in urma am preparat prima data acest tort. De atunci multe retete de tort am facut, dar el a ramas favoritul , la ocazii foarte speciale. E gustos , nu necesita multa munca, dar este capricios in timpul coacerii blatului . In general nu poti servi la masa mai mult, decat o felie de tort.

Inchipuiti-va, cata ciocolata ati manca ??? una - doua -zece. Aceuasi senzatie o aveti , dupa ce gustati acest tort ... cu ochii ati manca tot... dar este imposibil... blatul cu gust de ciocolata, crema cu gustul de umplutura de la ciocolata "lapte de pasare", iar deasupra glazurat cu ciocolata , care a fost preparata in conditii de casa... si totul este preparat din PRODUSE NATURALE.

Tortul cu aceaiasi denumire , dar dupa alte receta preparat in gasiti aici http://www.bucataras.ro/retete/4167/tort-lapte-de-pasare.html

 

INGREDIENTE

 Blatul:
  • 10 albusuri
  • 1.5 pahar de zahar sau zahar pudra
  • 4 linguri pline cu faina
  • 2 linguri rase de cacao
  • Putina vanilina(Praf sau esenta)
  • Un pic de sare de lamaie
Crema :
  • 10 galbenusuri
  • 250 ml de lapte
  • 250 gr de zahar
  • 2 linguri pline de faina
  • 300 grame de unt
  • Un plicilulet  de vanilina
Glazura de ciocolata:
  • 12 linguri de zahar
  • 12 linguri de lapte
  • 3-4 linguri rase de cacao
  • 60 gr de unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "LAPTE DE PASARE" (3):


Prepararea blatului:

Albusurile se bat spuma cu  zaharul sau cu zahar pudra ( mai bine) si o picatura de sare de lamaie.
Aparte se amesteca faina cu cacao si vanilina. Pe urma faina cu cacaua se toarna treptat in albusurile batute . Se amesteca numai intr-o directie cu mare atentie , ca sa nu se lase albusurile.
Cuptorul se incalzeste pana la temperatura de 170 C . Forma pentru coacerea blatului se unge cu unt, si la fundul formei se pune hartie de pergament unsa, in prealabil, cu unt. Aluatul se toarna in forma cu mare atentie. Se coace in cuptorul preincalzit timp de o ora. Cand se pune in cuptor tava, focul se scade la temperatura de 130-140C.
Atentie, primele 40 de minute nu se deschide cuptorul. Se aseaza blatul. ( aceasta estepartea cea mai  neplacuta la  acest tort, cu totul, ca gustul nu se schimba.)
Dupa coacere , blatul pàre moale , si ti se pare , ca parca nu este copt. Asa trebuie sa fie.
Blatul se scoate din foarma doar dupa ce s-a racit.


Prepararea cremei:

In timpul  cat se coace blatul se prepara crema.
Zaharul se topeste cu laptele la  foc mijlociu.
Intr-un vas aparte se amesteca galbenusurile cu  faina Treptat , se adauga laptele fierbinte cu zaharul topit. Se toarna totul intr-un vas  care se  pune la foc  la bain marine .
Crema se fierbe la bain marine pana cand incepe sa se ingroasa, undeva 10-15 minute. In timpul fierberii mereu se amesteca cu o lingura de lemn.

In stare calduta , treptat, se adauga untul molcut si vanilina. Se amesteca foarte bine  pana primim o masa foarte consistenta. Se vede in poza. Crema se pune la racit in frigider ,se intareste mai mult.


Prepararea glazurii :
Cacaua   se amesteca cu zaharul. Se toarna laptele caldut si vasul se pune la fiert la  foc mijlociu.

Se fierbe glazura la  foc mijlociu, pe urma mai mic , timp de 15 minute, pana se ingroasa. In timpul fierberii se adauga untul.  Cand se raceste ,se adauga putin rom sau esenta de vanilina.

Asamblarea tortului:

Blatul  de ciocolata  se raceste . Se unge deasupra toata crema de inaltimea  2 cm. Peste crema se toarna glazura putin calduta si se unge pe parti. Tortul se poate servi dupa 4 ore.

In timpul  cand feliati tortul  , glazura preparata dupa aceasta reteta - crapa, dar sa stiti  ca e foarte gustoasa.  Eu am preparat-o , dar am folosit-o pentru alta reteta, deoarece am hotarat  sa ornez  tortul  si am inteles  ca voi folosi foarte multa ciocolata.

 Combinatia  blatului din ciocolata cu crema aceasta finuta si  totodata  care isi mentine forma  si  glazura ii redau un sharm si gust deosebit, acestui tort.  De aici si-a primit aceasta  denumire. Ce este mai gustos ca laptele de pasare .

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "LAPTE DE PASARE" (3)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort trenulet Marcolino