O reteta de tort foarte bun pe care l-as face de fiecare data cand as avea ocazia si probabil ca as manca jumate singur :)
Poate o sa vi se para cam complicata reteta dar nu e! Dupa parerea mea dificultatea ar fi MEDIE!
FOAIA NR.1
FOAIA NR.2
FOAIA DE BEZEA
CREMA 1
CREMA 2
PENTRU ORNAT - frisca si ananas
Pentru prima foaie mixam bine albusurile cu zaharul pana formam o compozitie albicioasa apoi incorporam faina. Aluatul obtinut il turnam intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o tava dreptunghiulara de marimea unui caiet studentesc) si bagam la cuptor 15 - 20 de minute la foc potrivit. Cand blatul (foaia) este copt (verificam cu scobitoarea) il scoatem din cuptor; se lasa la racit dupa care indepartam foaia.
Pentru a doua foaie mixam bine albusurile cu zaharul pana formam o compozitie albicioasa. Faina o amestecam cu cacaua si o incorporam in compozitia formata din oua. Aluatul obtinut il turnam intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt (aceiasi in care am copt primul blat sa una cu fix aceleasi dimensiuni ca si prima) si bagam la cuptor 15 - 20 de minute la foc potrivit. Cand blatul (foaia) este copt (verificam cu scobitoarea) il scoatem din cuptor; se lasa la racit dupa care indepartam foaia.
Pentru foaia de bezea mixam albusurile bine cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana zaharul se topeste complet. Faina o amestecam cu nuca prajita si macinata (nuca o puteti pune intr-o pungulita, care o bagati intr-un prosop si bateti cu un facalet... asa vom pisa nuca) si o incorporam in albusuri. Adaugam esenta de vanilie si amestecam bine. Punem compozitia in tava (aceiasi) tapetata cu hartie de copt si o coacem la foc mic pana se rumeneste deasupre. (pentru a iesi bine bezeaua, trebuie coapta la 100*C cu usa cuptorului deschisa pe jumatate sau cu ventilatia pornita). Scoatem foaia de bezea si o lasam pana se raceste complet (nu o fortati ca altfel ar putea crapa) iar apoi indepartam cu grija foaia de copt.
Pentru crema unu mixam galbenusurile cu zaharul pana formam o compozitie albicioasa. 50 ml de lapte ii punem la incalzit, iar in ceilalti 35 ml de lapte rece ramas adaugam amidonul si il punem peste laptele cald. Aceasta compozitie o adaugam in fir subtire peste galbenusuri.
Punem compozitia la foc mic ( in oala cu fund dublu sau pe abur) si amestecam pana se ingroasa. Cand s-a ingrosat, dam oala de pe foc si o acoperim cu folie atingand suprafata budincii (pentru a nu face pojghita) si se lasa la racit.
Untul il mixam la temperatura camerei pana devine spumos apoi il adaugam peste budinca racita. Mixam bine pana obtinem o compozitie fina, apoi adaugam esenta de vanilie si bananele maruntite cu ajutorul unei furculite (ca la piure).
Ne rezulta un fel de budinca de banane.
Facem crema de vanilie din pliculet conform instrunctiunilor de pe ambalaj si incorporam budinca de banane.
Pentru a 2-a crema (cea de cacao) folosim 1,5 pliculete creme de cacao conform instrunctiunilor de pe ambalaj!
Acum urmeaza partea mult asteptata.
Asamblarea tortului.Punem pe un platou dreptunghiular primul blat cel de cacao (il puteti insiropa dupa preferinta). Peste el adaugam crema de vanilie cu budinca de banane, peste crema punem bezeaua, peste bezea punem crema de cacao, iar peste crema de cacao adaugam blatul "alb" (il puteti insiropa)...
Pe deasupra puteti orna cu ce vreti. Eu am ornat in mare graba cu frisca si ananas (gustul a fost extraordinar).
POFTA BUNA :* :* :*
1
Daca doriti sa insiropati si nu aveti idee cu ce - eu pentru sirop am amestecat 100 ml apa cu 4 linguri de zahar, 2 linguri de rom si putina zeama de lamaie.