Tort Floare

de Sim0na in Torturi, 9 Apr 2012 | 8481 vizualizari

 

Acest tort a fost facut pentru jumatatea mea, cu ocazia sarbatoririi numelui. De aici si denumirea tortului :)
La Multi Ani, tuturor Florilor!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50ml apa
  • 50ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • 1 mana nuca tocata
  • Sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 100 ml apa
  • 1 esenta rom
  • Crema vanilie:
  • 2 linguri pline cu faina
  • 200 ml lapte
  • 1 ou intreg
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • 200 g unt
  • 150 g margarina Rama
  • Crema ganache:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml frisca lichida
  • Glazura:
  • 150 g zahar
  • 1 pumn mare de nuca
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Floare:

Crema ganache: Se pune ciocolata si frisca pe baie de aburi, fara ca vasul in care este ciocolata sa atinga apa din vasul de dedesupt.  Se amesteca bine-bine cu o lingura pana s-a topit ciocolata, fara a lasa sa fiarba compozitia. Crema se lasa la race la frigider, pana a doua zi. A doua zi, inainte de a o folosi la ornarea tortului, se batut crema cu mixerul, la viteza mica, pana a devenit "pufoasa", cca 15-20 minute.

Glazura de nuca si zahar: se pune zaharul intr-o craticioara pe foc, iar cand s-a topit bine am adaugat nucile pisate mare (eu am pus nucile intregi intr-o punga, apoi am dat cu sucitorul pentru a le pisa). Amestecul se pune intr-o farfurie udata sau hartie de copt, ptr a nu se lipi. Cand s-a racit bine se dezlipesc bucatile de nuca caramelizata, si se piseaza intr-un mojar.

Pentru blat: apa si zaharul se pun pe foc la fiert, obtinand un sirop. Se separa ouale, albusurile se bat spuma, apoi se adauga siropul din apa cu zahar. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga compozitiei de albus cu sirop. La compozitia formata se adauga vanilia, praful de copt stins cu o lingura de otet, faina in ploaie si la final nuca tocata. Amestecul obtinut se pune intr-o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametru de 22,5 cm, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 3 parti relativ egale.

Crema de vanilie: Se bate putin oul cu praful de sare, se adauga zaharul, zaharul vanilat, faina in ploaie si laptele, amestecand bine. Se pune apoi la fiert la bain-marie pana s-a ingroasat bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Se lasa sa se raceasca. Se freaca untul moale (la temperatura camerei) si treptat se adauga cate o lingura de crema in unt amestecandu-se bine-bine.

Pentru a insiropa blatul: Se pune la caramelizat zaharul, peste care se adauga apa si esenta de rom. Se lasa putin sa fiarba, iar inainte de a insiropa blatul se lasa putin sa se raceasca.

Asamblarea tortului:  se pune primul  blat, se insiropeaza, se adauga 1/3 crema ganache, se adauga glazura de nuca, apoi se continua cu blatul al doilea care se insiropeaza, se adauga si crema de vanilie, apoi blatul al treilea care se insiropeaza inainte de al pune, se continua cu 2/3 crema ganache cu care se imbraca tot tortul. Se pune blazura pe toata laterala tortului, si se orneaza dupa preferinta.

Eu am ornat cu figurine din zahar ars si o capsuma imensa! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Floare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (62)

Sim0na 1

24.04.2012, 19:27

mena29, multumesc frumos!

Lavinia 1

17.11.2012, 11:27

Foarte aspectuos si bun!

Angelina_Elena 1

18.11.2012, 16:57

foarte frumos si delicios!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu frisca si caramel