Acest tort a fost facut pentru jumatatea mea, cu ocazia sarbatoririi numelui. De aici si denumirea tortului :)
La Multi Ani, tuturor Florilor!
Crema ganache: Se pune ciocolata si frisca pe baie de aburi, fara ca vasul in care este ciocolata sa atinga apa din vasul de dedesupt. Se amesteca bine-bine cu o lingura pana s-a topit ciocolata, fara a lasa sa fiarba compozitia. Crema se lasa la race la frigider, pana a doua zi. A doua zi, inainte de a o folosi la ornarea tortului, se batut crema cu mixerul, la viteza mica, pana a devenit "pufoasa", cca 15-20 minute.
Glazura de nuca si zahar: se pune zaharul intr-o craticioara pe foc, iar cand s-a topit bine am adaugat nucile pisate mare (eu am pus nucile intregi intr-o punga, apoi am dat cu sucitorul pentru a le pisa). Amestecul se pune intr-o farfurie udata sau hartie de copt, ptr a nu se lipi. Cand s-a racit bine se dezlipesc bucatile de nuca caramelizata, si se piseaza intr-un mojar.
Pentru blat: apa si zaharul se pun pe foc la fiert, obtinand un sirop. Se separa ouale, albusurile se bat spuma, apoi se adauga siropul din apa cu zahar. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga compozitiei de albus cu sirop. La compozitia formata se adauga vanilia, praful de copt stins cu o lingura de otet, faina in ploaie si la final nuca tocata. Amestecul obtinut se pune intr-o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametru de 22,5 cm, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 3 parti relativ egale.
Crema de vanilie: Se bate putin oul cu praful de sare, se adauga zaharul, zaharul vanilat, faina in ploaie si laptele, amestecand bine. Se pune apoi la fiert la bain-marie pana s-a ingroasat bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Se lasa sa se raceasca. Se freaca untul moale (la temperatura camerei) si treptat se adauga cate o lingura de crema in unt amestecandu-se bine-bine.
Pentru a insiropa blatul: Se pune la caramelizat zaharul, peste care se adauga apa si esenta de rom. Se lasa putin sa fiarba, iar inainte de a insiropa blatul se lasa putin sa se raceasca.
Asamblarea tortului: se pune primul blat, se insiropeaza, se adauga 1/3 crema ganache, se adauga glazura de nuca, apoi se continua cu blatul al doilea care se insiropeaza, se adauga si crema de vanilie, apoi blatul al treilea care se insiropeaza inainte de al pune, se continua cu 2/3 crema ganache cu care se imbraca tot tortul. Se pune blazura pe toata laterala tortului, si se orneaza dupa preferinta.
Eu am ornat cu figurine din zahar ars si o capsuma imensa! :)