Nu știu cum se întâmplă în cazul altora, dar la noi, când este vorba să fac un tort de ziua mea și mai am vreo câteva feluri de mâncare de preparat, atunci din lipsă de timp, trebuie să fac repede desertul, nu pot sta să-l dichisesc iar pe primul plan este calitatea lui gustativă și, în fapt, să existe. La fel s-a întâmplat și anul acesta, când dacă la preparare am alocat timpul necesar (altfel puteam să dau greș) pentru decor mi-au rămas doar 10-15 minute, înainte ca musafirii să intre în casă. Așa că soluția a fost să decorez cu pepite de ciocolată, pe care invitații cei mici le-au numit ”năsturei de ciocolată”. Așa că astfel i-a rămas numele tortului. Faptul că tortul a fost preparat în iulie, iar rețeta apare abia acum, este dovada elocventă că timpul îmi este potrivnic adeseori. Cu toate acestea, tortul meu cu năsturei de ciocolată a fost delicios și unanim apreciat.
Mai întâi se face blatul, cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin și se mixează întruna. Se adaugă pe rând și gălbenușurile, mixându-se continuu și când nu se mai simte zahărul, se adaugă făina ”în ploaie”. Se amestecă ușor, pentru uniformizare și apoi se toarnă compoziția în forma de copt blaturi. Se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se mai lasă 10 minute în cuptorul cu ușa deschisă și apoi, după ce se acomodează cu temperatură de afară, se scoate tava. Blatul se taie a doua zi, sau măcar după ce s-a răcit complet.
Pentru cremă se face mai întâi frișca mixând smântâna proaspătă cu un praf de sare și apoi cu zahărul pudră și cel vanilinat, adăugat puțin câte puțin. Când frișca este bine legată se dă la rece.
Se mixează puțin crema de mascarpone și apoi se încorporează frișca. Se mixează până ce rezultă o cremă pufoasă și omogenă.
Pentru însiroparea blatului se face la foc iute un sirop din apă și zahăr, iar când se leagă ușor, se ia de pe aragaz, se lasă la răcorit și apoi se adaugă esența de rom.
Blatul se taie în 2-3 straturi, a doua zi, sau când s-a răcit total. Se însiropează pe rând fiecare strat de blat, se unge cu cremă și la urmă se îmbracă tortul de jur îmrprejur cu un strat generos de cremă. Se decorează după cum preferă fiecare.
1
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, pentru ca blatul să crească frumos.
2
Blatul se taie a doua zi, sau măcar după ce s-a răcit complet.
3
Pentru frișcă folosiți smântână rece, grasă și naturală.
4
Nu mixați frișca prea mult, ca să nu se transforme în unt dulce.
5
Nu este obligatoriu să însiropați blatul, dar tortul este mult mai bun dacă este însiropat.
6
Țineți frișca la frigider, până ce mixați și mascarponele. Apoi, amestecați-le și dați crema din nou la frigider, până la prepararea tortului.
7
Țineți tortul la rece, până ce se termină.